Τουγρούλ Τουρκές: ”Δεν είμαστε η εγγυήτρια δύναμη των Τουρκοκυπρίων. Είμαστε εγγυήτρια δύναμη ολόκληρου του νησιού”

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, από το βήμα της τουρκικής Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου του, πραγματοποιεί σημαντικές δηλώσεις για το Κυπριακό.

Ο κ. Τουρκές δηλώνει ότι η Τουρκία, όπως η Αγγλία, είναι η εγγυήτρια δύναμη ολόκληρης της Κύπρου. Ο ίδιος τονίζει τα εξής: «Εμείς δεν δίνουμε τίποτα σε κανέναν. Όπως η Αγγλία, έτσι και η Τουρκία δεν είναι η εγγυήτρια δύναμη μονάχα του βόρειου κομματιού της Κύπρου, αλλά ολόκληρου του νησιού. Δεν είμαστε η εγγυήτρια δύναμη των Τουρκοκυπρίων. Είμαστε εγγυήτρια δύναμη ολόκληρου του νησιού, όλων των εδαφών και κατοίκων του. Αυτή η συμφωνία δεν έχει αλλάξει».

Στα πλαίσια της τοποθέτησης του, ο κ. Τουρκές δηλώνει ότι η χώρα του εξακολουθεί να παρέχει υποστήριξη στους Τουρκοκύπριους από την περίοδο που αυτοί «εκδιώχθηκαν» από την διακυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Τουρκές αναφέρει ότι από το 2002 μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει παρέχει στα Κατεχόμενα οικονομική βοήθεια ύψους 10 δισεκ. τουρκικών λιρών. Επίσης, η Τουρκία επένδυσε στο σχέδιο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην Κύπρo

πηγη:kathimerini