Τι ανάγκη είχες να είσαι υποψήφιος;

 

Πολλά μπορούν να λεχθούν για τον νυν Δήμαρχο της Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου. Και είναι όλα θετικά. Παρέλαβε μια γέρικη πόλη και σε διάστημα 10 ετών, η Λεμεσός σήμερα διαφημίζεται ως το Μαϊάμι της Μεσογείου. Ενας καλός και απλός άνθρωπος που δεν φοβάται να τσαλακωθεί,, πάντοτε με θετική ενέργεια, οραματιστής, ευχάριστος στην παρέα, καλοφωνάρης, κατά γενική ομολογία ίσως ο καλύτερος Δήμαρχος που κάθισε ποτέ στο θρόνο της Λεμεσού.

Μετά την ετοιμασία του στρατηγικού σχεδιασμού από τον Κοντίδη και την προετοιμασία του εδάφους, ο Ανδρέας Χρίστου πέτυχε και έλαβε ο Δήμος Λεμεσού κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Με την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα τσουνάμι εκατομμυρίων ήρθαν από την Ευρώπη χρηματοδοτώντας πολεοδομικά και άλλα έργα, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα της συμπρωτεύουσας. Μια εικόνα που έμελλε να είναι πόλος έλξης επενδυτών.

Η κρίση της οικοδομικής βιομηχανίας χάιδεψε τη Λεμεσό που παρέμεινε πρώτη στην επιλογή της πλειοψηφίας των επενδυτών. Ρώσσοι μεγιστάνες, Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι, χιλιάδες off-shore εταιρείες εγκαταστάθηκαν στη Λεμεσό, αγοράζοντας πανάκριβα κτίρια και ολόκληρους ορόφους για να στεγαστούν. Ιδιαιτέρως μετά την παραχώρηση υπηκοότητας με επενδύσεις στην Κύπρο, η Λεμεσός έγινε η «πόλη του διαβατηρίου» αφού επενδύθηκαν μερικά δις στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Ήταν μια ραγδαία άνοδος που το ένα έφερνε το άλλο.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του μεγαλεπήβολου έργου της μαρίνας Λεμεσού, κάτι που προσέλκυσε και τους επενδυτές για το Καζίνο, κατασκευάστηκε το Mall και άλλα πολλά. Θα μπορούσα να γράφω για ώρες για την εκτίμηση και θαυμασμό μου για τον Ανδρέα Χρίστου. Θεωρώ ότι στις επόμενες δεκαετίες, οι Λεμεσιανοί θα στήσουν το άγαλμα του Ανδρέα Χρίστου στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης.

Μια θητεία δεν αρκούσε. Και το 2011 όφειλε για την πόλη που τόσο αγαπούσε και τόσο προσπάθησε, να συνεχίσει για μια δεύτερη πενταετία. Το έργο ενός μεγάλου πολιτικού, οποιουδήποτε, δεν μπορεί να φανεί μόνο με 5 χρόνια. Και κέρδισε τις εκλογές και χάρηκαν όχι μόνο οι υποστηρικτές του αλλά και οι αντίπαλοί του.

Με μεγάλη όμως απογοήτευση, αντιμετώπισα την υποψηφιότητά του για μια 3η θητεία. Αποφάσισε να μπει στη μέγγενη της ψηφοθηρίας. Αναγκάστηκε να κάθεται σε τηλεοπτικά πάνελ για να διαφημίσει το έργο του και σύρθηκε στην αρένα της εκλογικής αντιπαράθεσης. Είναι άνθρωπος ο Ανδρέας Χρίστου να ετοιμάζει λίστες ψηφοφόρων και πυρήνων επαιτώντας ψήφους; Να αναγκάζεται να δημοσιεύει φωτογραφίες και συνθήματα στο Facebook και να μπαίνει στα στόματα αυτών που και 1000 χρόνια ακόμα να ζήσουν, δεν θα καταλάβουν ποτέ το έργο του και το παζλ που έκανε τη Λεμεσό αυτό που είναι σήμερα.

Μα πάνω από όλα, παρέλειψε να σεβαστεί τους άγραφους κανόνες της ίδιας δημοκρατίας που τον εξέλεξε. Ότι ο κάθε πολιτικός, στο κάθε πόστο, έχει μια αρχή και ένα τέλος. Ένα όραμα που στην εκπλήρωση του οφείλεις περήφανα να χαιρετίσεις τη σημαία και να πεις «Επετέλεσα την αποστολή μου, ας με κρίνει τώρα η ιστορία». Όχι ο ψηφοφόρος… η ιστορία.

Ο πλανητάρχης, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εκλέγεται μόνο για 2 θητείες. Εσύ Ανδρέα Χρίστου γιατί ζητάς 3η θητεία; Έδωσες τώρα την αφορμή να σου πουν για δήθεν προβλήματα με σκουπίδια, για παρατυπίες που επισημαίνονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, για Λεμεσό διαφορετικών ταχυτήτων και υπαρκτών προβλημάτων, για υποβαθμισμένες συνοικίες και άλλες συναφείς αδικίες. Έδωσες την αφορμή να σε “διώξουν”, αντί να σου στρώσουν κόκκινο χαλί κατά την αποχώρησή σου.

Δεν ξέρω ποιοι και πως σε έπεισαν. Αδυνατώ να πιστέψω ότι εθίστηκες στην εξουσία και βολεύτηκες στη καρέκλα. Αδύνατον. Δεν είναι του χαρακτήρα σου. Ίσως η αγάπη σου προς τη πόλη σου ή το κόμμα σου, να σου υπαγόρευε να κρατήσεις το κάστρο της συμπρωτεύουσας. Ίσως και να σε πίεσαν μπας και χάσουν το κάστρο αυτό. Ίσως να πίστεψες ότι οδεύουμε προς λύση του Κυπριακού ή αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και πως οι εκλογές θα παρατείνοντο. Όποιο και αν ήταν από αυτά τα «ίσως», φάνηκες κατώτερος των περιστάσεων. Γιατί ότι ήταν να το προσφέρεις στη Λεμεσό το πρόσφερες και με το παραπάνω. Τώρα είναι καιρός που θα πρέπει να υπάρχει η αλλαγή, η ανανέωση.

Ο ανθυποψήφιος σου είναι καλός άνθρωπος, νούσιμος και μετρημένος. Μετά από τα όσα έγιναν στην ΕΔΕΚ, παίζει το τελευταίο του χαρτί στη πολιτική. Ασχέτως αν θα αναγκαστεί να σου ρίξει πυρά στα πλαίσια της αντιπαράθεσης, εάν εκλεγεί είναι τέτοιος άνθρωπος που σίγουρα δεν θα ξεχάσει το έργο σου. Δεν ξέρω αν θα φτάσει τον πήχη που τόσο ψηλά ανέβασες με την συνεισφορά σου. Μακάρι αν και είναι δύσκολο.

Αν χάσεις, θα σε αντιμετωπίζουν πάντα ως τον επιτυχημένο Δήμαρχο. Εάν επανεκλεγείς, σιγά σιγά θα ξεθωριάσεις την εικόνα σου. Εάν αποχωρούσες όμως, θα γινόσουν ο θρύλος που θα έφευγε με δάφνες, με τον έπαινο της αγοράς και τα χρυσά γράμματα της ιστορίας.

Σπάρτακος