Συντριβή του ΑΚΕΛ στην Αγία Νάπα

 

Οι εκλογές τέλειωσαν. Αυτό που μένει είναι τα εκλογικά αποτελέσματα τα οποία θα πρέπει να προβληματίσουν όχι μόνο τους υποψηφίους που τελικά φάνηκε ότι δεν έπεισαν, αλλά και τα κομματικά μαγειρεία τα οποία μπορεί να μην ευθύνονται άμεσα, αλλά κατά το ελάχιστον, πιάστηκαν στον ύπνο.

Στην περίπτωση της Αγίας Νάπας, το αποτέλεσμα των εκλογών μεταφράζεται σε εκλογική συντριβή του ΑΚΕΛ. Η πόλη θεωρείται από τα κάστρα της αριστεράς στην ελεύθερη Αμμόχωστο μαζί με τη Δερύνεια. Στην περίπτωση της Δερύνειας η Πινδάρου «έπιασε» τα σωστά μηνύματα της τοπικής κοινωνίας και στήριξε τον αριστερό νυν Δήμαρχο Άντρο Καραγιάννη. Στην Εζεκίας Παπαϊωάννου φαίνεται το αντίστοιχο χαμπάρι δεν πήγε, αφού καταβλήθηκε τιτάνια προσπάθεια εξεύρεσης ανθυποψηφίου του Γιάννη Καρούσου.

Τελικώς και μόλις 2-3 μήνες πριν τις εκλογές, το όνομα του εκλεκτού έφερε το όνομα Βάσος Βασιλείου. Ένα πρόσωπο το οποίο ήταν και δημοτικός σύμβουλος Αγίας Νάπας και χαίρει εκτίμησης στη πόλη. Από την άλλη όμως ο Καρούσος, είχε στα χέρια του δυνατά χαρτιά τα οποία τον καθιστούσαν ανίκητο αντίπαλο.

Με όπλο την πρωτοφανή Επαρχιακή συσπείρωση, οι τοπικοί άρχοντες Αμμοχώστου κατάφεραν και πέτυχαν αστρονομικά για τα δεδομένα τους κονδύλια από το κεντρικό κράτος και τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Καρούσος ήταν από τους κερδισμένους αφού σκαρφαλώνοντας στο άρμα Πυρίλλης-Τάκκας-Καραγιάννης πήρε αρκετά κονδύλια, ενώ δεν ήταν και λίγοι οι ψήφοι που έλαβε, λόγω της εκτίναξης των κερδών από τα κρεβατάκια στις παραλίες που περιήλθαν στον έλεγχο του Δήμου.

Περαιτέρω, λόγω της εσφαλμένης εκ του αποτελέσματος στάσης του ΑΚΕΛ να προωθήσει «κομματική» υποψηφιότητα, διασπάστηκαν παραδοσιακά στελέχη της αριστέρας που στήριζαν Καρούσο, με αποτέλεσμα να κατέλθουν με ανεξάρτητο συνδυασμό στις εκλογές για Δημοτικά Συμβούλια και να πετσοκόψουν τα ποσοστά του ΑΚΕΛ.

Ενώ στις περασμένες δημοτικές εκλογές ο συνδυασμός της Αριστεράς στην Αγία Νάπα υπερείχε τις 20 εκατοστιαίες μονάδες απο τον ΔΗΣΥ, σε αυτές τις εκλογές το παιχνίδι έληξε ισόπαλο για τα δύο κόμματα, με ορατό και σοβαρό κίνδυνο την ενδεχόμενη απώλεια ακόμα και της αντιδημαρχίας. Σε τέτοια περίπτωση τα λάβαρα και σημαίες του ΑΚΕΛ φαίνεται ότι θα σταματήσουν μόνιμα να κυματίζουν στην Αγία Νάπα.

Οι 2 Δήμαρχοι που πλέον δεν “ελέγχονται”!

Αίσθηση προκαλεί και το δεδομένο ότι στην Αμμόχωστο, οι 2 πιο κύριοι δήμοι δεν ελέγχονται πλέον από κανένα κόμμα. Ο Πυρίλλης στο Παραλίμνι εξελέγηκε χωρίς να είχε τύχει της στήριξης του Δημοκρατικού Συναγερμού από το οποίο προέρχεται και ούτε κάποιο άλλο κόμμα τον στήριξε. Από την άλλη ο Καρούσος εκλέγηκε κόντρα στη παραδοσιακή αριστερά της Αγίας Νάπας. Τούτο καθιστά τους 2 αυτούς Δημάρχους αυτοδύναμους και «κομματικά ανεξέλεγκτους» αφού πλέον δεν έχουν να λογοδοτήσουν σε κανένα μιας και η εκλογή τους στηρίχτηκε στις δικές τους δυνάμεις και προσπάθειες.

Σπάρτακος