Συναγερμός για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πως να προστατευτείτε

Συστάσεις στο κοινό για το πώς να προστατευθεί από τις χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και τους κεραυνούς, δίνει η Πολιτική Αμυνα ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται.

Οπως αναφέρει, αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις τότε προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες και φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

  • Αν βρίσκεστε στο σπίτι διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε. Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.
  • Σύμφωνα με την Πολιτική Αμυνα, αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές, αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση και τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα ενώ ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες.
  • Αν πρέπει να μετακινηθείτε, πάντα σύμφωνα με την Πολιτική Αμυνα, ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
  • Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση και εξοπλίστε το αυτοκίνητό σας με αντιολισθητικές αλυσίδες, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, κουτί πρώτων βοηθειών, κτλ.
  • Σε περίπτωση προστασίας από θυελλώδεις ανέμους, ασφαλίστε αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο, ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς, στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει, ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας και αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Αποφύγετε επίσης, τη διέλευση κάτω από δέντρα, αναρτημένες πινακίδες, μπαλκόνια, κτλ.
  • Σε περίπτωση, προστασία από κεραυνούς, αν βρίσκεστε στο σπίτι, θέστε αμέσως εκτός λειτουργίας τους ηλεκτρικούς διακόπτες, κλείστε τις πόρτες, τα παράθυρα και περιοριστείτε στο εσωτερικό του κτηρίου μακριά από παράθυρα, τζάκια, θερμάστρες, ηλεκτρικές συσκευές, σωλήνες και μεταλλικά αντικείμενα και αποφύγετε τις μπανιέρες, τις βρύσες και τους νεροχύτες, διότι οι μεταλλικοί σωλήνες ενδέχεται να μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Αν βρίσκεστε στον δρόμο, προσπαθήστε να καταφύγετε αμέσως σε ένα κτήριο και κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο. Αν οδηγείτε σταματήστε σε ασφαλές μέρος και μείνετε μέσα σε αυτό. Η ανοικτή ομπρέλα είναι επικίνδυνη.

Συστάσεις και από την αστυνομία

Και η Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα για να παράσχει οποιανδήποτε βοήθεια χρειαστεί το κοινό. Καλείται το κοινό να αποφεύγει τις άσκοπες διακινήσεις.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των βαριών χιονοπτώσεων ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, πολλοί δρόμοι στα ορεινά και ημιορεινά έχουν κλείσει για την τροχαία κίνηση και ακόμη περισσότεροι έχουν καταστεί επικίνδυνοι. Για το λόγο αυτό, η Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα και καλεί το κοινό να αποφεύγει τις άσκοπες διακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το οδικό δίκτυο.

Οι οδηγοί καλούνται να οδηγούν τα οχήματά τους με χαμηλές ταχύτητες, να είναι συνεχώς συγκεντρωμένοι και σε εγρήγορση και να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα τους οχήματα προς αποφυγή δυστυχημάτων λόγω παγετού και δυσάρεστων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα εγκλωβισμό στα χιόνια. Ταυτόχρονα, προτρέπεται το κοινό, πριν από οποιαδήποτε διακίνηση του, να συμβουλεύεται τις Αστυνομικές Ανακοινώσεις, αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο οδικό δίκτυο λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας αναρτώνται έγκαιρα στη νέα ενημερωτική σελίδα της Αστυνομίας www.cypruspolicenews.com), στη σελίδα της Αστυνομίας στο facebook (Facebook.com/cypruspolice) και στο λογαριασμό της Αστυνομίας στο Twitter (twitter.com/Cyprus_Police).

Από την πλευρά της η Αστυνομία, βρίσκεται σε ετοιμότητα για να παράσχει οποιανδήποτε βοήθεια χρειαστεί το κοινό.

Πηγή:ant1iwo