Συγκλονιστικό: O πιλότος της μοιραίας πτήσης στη Κολομβία γνώριζε ότι δεν θα αρκέσουν τα καύσιμα (φωτό)

Η αποκάλυψη είναι συγκλονιστική: ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους που συνετρίβη τη Δευτέρα στην Κολομβία είχε ειδοποιηθεί πριν την απογείωση από το αεροδρόμιο Σάντα Κρουζ της Βολιβίας ότι τα καύσιμα δεν θα αρκέσουν για την πτήση, σύμφωνα με νέα έκθεση.

ok1
Αξιωματούχος του αεροδρομίου που έλεγξε το σχέδιο πτήσης προειδοποίησε τον πιλότο Μιγκέλ Κιρόγκα ότι θα μείνει από καύσιμα, αποκαλύπτει η εφημερίδα Deber της Βολιβίας.
71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην αεροπορική τραγωδία, ανάμεσά τους και τα μέλη της αποστολής της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Σαπεκοένσε, ενώ έξι επέζησαν.
ok2
Οι σοροί των θυμάτων αναμένεται να  μεταφερθούν στη Βραζιλία.
Οι αρχές της Κολομβίας λένε ότι πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι το βρετανικής κατασκευής   BAE 146 Avro RJ85 έμεινε από καύσιμα καθώς προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μεντεγίν. Σε  ηχητικό ντοκουμέντο που προβλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κολομβίας ο πιλότος ακούγεται να προειδοποιεί τον πύργο ελέγχου για «πλήρη διακοπή της λειτουργίας των οργάνων» και «έκτακτη ανάγκη στα καύσιμα».
ok3

Ο Αλφρέδο Μποκανέγρα, γενικός διευθυντής της κολομβιανής πολιτικής αεροπορίας, μιλώντας  στον ραδιοφωνικό σταθμό Caracol Radio ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Όπως προέκυψε από την έρευνα και έδειξαν τα στοιχεία που συλλέξαμε, το αεροσκάφος δεν είχε καύσιμα τη στιγμή της πρόσκρουσης στο έδαφος».

Στο ρεπορτάζ της Deber η αξιωματούχος του αεροδρομίου Σάντα Κρουζ είπε ότι προειδοποίησε τον υπάλληλο της  LaMia Airlines ότι η ποσότητα καυσίμων που είχε ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος μόλις που αρκούσαν για το χρόνο πτήσης.  Αλλά ο υπάλληλος, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη συντριβή, της είχε πει ότι ο πιλότος ήταν σίγουρος ότι είχε αρκετά καύσιμα.

ok4

O πιλότος Μιγκέλ Κιρόγκα

Οι βολιβιανές αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το δημοσίευμα.

Αλυσίδα τραγικών συμπτώσεων

Την ίδια ώρα η Daily Mail παρουσιάζει ένα νέο σενάριο για τις αλυσιδωτές ενέργειες που προκάλεσαν την αεροπορική τραγωδία: όπως προκύπτει κι από πληροφορίες της βραζιλιάνικης εφημερίδας Ο Globo το αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα και συνετρίβη επειδή καθυστέρησε  την αναχώρησή του από τη Βολιβία. Κι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο ότι ένας από τους ποδοσφαιριστές της Σαπεκοένεσε ζήτησε να ανοίξουν τη βαλίτσα του προκειμένου να βρει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Έτσι όταν το αεροπλάνο βρέθηκε στον αέρα δεν πρόλαβε να ανεφοδιαστεί σε μια ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο της πόλης Κομπίχα -στα σύνορα Βολιβίας-Βραζιλίας- καθώς το συγκεκριμένο αεροδρόμιο δεν λειτουργεί τη νύχτα. Το αεροσκάφος θα μπορούσε, βέβαια, να ανεφοδιαστεί στην Μπογκοτά, αλλά ο πιλότος αποφάσισε να πετάξει κατευθείνα για το Μεντεγίν..

ok5

Την αποκάλυψη για την καθυστέρηση λόγω του ηλεκτρονικού παιχνιδιού έκανε ο αμυντικός της Τσαπεκοένσε, Ντέμερσον Κόστα, ένας από τους επτά που δεν ταξίδεψαν με τη μοιραία πτήση. Σύμφωνα με τον ίδιο στο τελευταίο μήνυμα που αναρτήθηκε στο γκρουπ που είχαν οι ποδοσφαιριστές στο Whatsapp ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος Τσίνιο ντι Ντομένικο έκανε πλάκα με το γεγονός ότι ένας παίχτης ζητούσε επίμονα να του βρουν το ηλεκτρονικό του παιχνίδι μέσα από την αποσκευή που είχε παραδώσει.

«Το τελευταίο μήνυμα που εστάλη ήταν από τον Τσίνιο που έκανε πλάκα για το γεγονός ότι ένας από τους παίχτες καθυστερούσε την αναχώρηση από τη Βολιβία γιατί είχε ξεχάσει να βγάλει από τη βαλίτσα ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι» δήλωσε ο Ντέμερσον Κόστα.

ok6

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον πιλότο του αεροσκάφους να αποφασίσει ότι τα καύσιμα θα έφταναν μέχρι το αεροδρόμιο του Μεντεγίν.  Δεν υπολόγιζε όμως ότι πάνω θα υποχρεωθεί εκεί να κάνει κύκλους επί επτά ολόκληρα λεπτά καθώς προηγήθηκαν για προσγείωση άλλα αεροσκάφη.
Κολομβιανοί αξιωματούχοι λένε ότι τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους θα σταλούν στη Βρετανία.
Η πλήρης διερεύνηση των αιτιών της συντριβής αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

ok7

Πηγή:newsone