Συγκλονιστικές αναφορές στο Κακουργιοδικείο Λ/κας για το ναυάγιο του Κάβο Γκρέκο-Με κουβάδες έβγαζαν το νερό από τη βάρκα…

Ένοχοι κρίθηκαν από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας οι τρεις Σύροι, Maher Ali Bayram, Naser Kazem Ismail και Abdul Sattar Mohammed, για το ναυάγιο που έγινε στις 3 Νοεμβρίου 2015 ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, από το οποίο κινδύνεψαν με πνιγμό 26 Λιβάνιοι και Σύροι λαθρομετανάστες (μεταξύ αυτών και παιδιά), οι οποίοι ταξίδευαν με προορισμό την Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Και οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες για λαθρεμπόριο μεταναστών και για υποβοήθηση παράνομης εισόδου και διέλευσης προσώπων, υπηκόων τρίτης χώρας, από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύμφωνα με το νόμο κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης. Το ταξίδι των λαθρομεταναστών με ανασφαλή, όπως αποδείχθηκε, βάρκα ξεκίνησε από την Λατάκια της Συρίας. Ο Ali Bayram ήταν καπετάνιος της βάρκας, ο Ismail βοηθός καπετάνιος και ο Mohammed συντόνιζε τις ενέργειες των άλλων δύο συγκατηγορουμένων του. Όπως υπογραμμίζει στην καταδικαστική του απόφαση το Κακουργιοδικείο, η επίδικη βάρκα ήταν μήκους 5-6 μέτρων και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού όλοι οι επιβάτες ήταν στοιβαγμένοι μέσα σ’ αυτήν, χωρίς καμπίνα και αμπάρι. Επειδή η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη, οι επιβάτες έβγαζαν συνεχώς με κουβάδες το νερό που έμπαινε μέσα στη βάρκα… Τελικά το σαπιοκάραβο με τους λαθρομετανάστες εντοπίστηκε λίγο μετά τις 7.30 το βράδυ από ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά του Κάβο Γκρέκο. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών η βάρκα, που ήταν χωρίς όνομα και σημαία, βυθίστηκε.

Η Αστυνομία ίσα που κατάφερε να διασώσει τους ναυαγούς, οι οποίοι με σχισμένα ρούχα, καταταλαιπωρημένοι και σε άθλια κατάσταση μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λάρνακας για νοσηλεία. Όλοι οι λαθρομετανάστες ήταν χωρίς αποσκευές και χρήματα. Κανείς δεν είχε άδεια εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Έναντι κομίστρου

Ιδιαίτερα επιβαρυντική ήταν η απόφαση του Κακουργιοδικείου για τον Abdul Sattar Mohammed, ο οποίος κρίθηκε ένοχος έπειτα από ακροαματική διαδικασία. Αποτελεί εύρημα του δικαστηρίου ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε διευθετήσει, μαζί με άλλο πρόσωπο από τον Λίβανο, την αγορά της βάρκας και εισέπραξε χρήματα απ’ όλους τους λαθρομετανάστες… ως κόμιστρο, προκειμένου να τους μεταφέρει. Κατά συνέπεια, υπερφόρτωσε μια ανασφαλή βάρκα με 26 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του, και ξεκίνησε το ταξίδι μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Την υπόθεση για την κατηγορούσα αρχή χειρίστηκε ο Θανάσης Παπανικολάου. Η υπόθεση των διακινητών λαθρομεταναστών ορίστηκε την 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου ν’ αγορεύσουν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων για μετριασμό της ποινής. Και οι τρεις παραμένουν υπό κράτηση.

Πηγή:larnakaonline.com