Συγκέντρωση αεροναυτικών δυνάμεων από έξι χώρες για ασκήσεις στο Κυπριακό FIR

Συμφόρηση παρατηρείται στο Κυπριακό FIR, καθώς υπάρχει  πρωτοφανής συγκέντρωση αεροναυτικών δυνάμεων από έξι χώρες για αεροναυτικές ασκήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται  στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»  κατά τη χθεσινή μέρα παρουσιάστηκε  συμφόρηση  στο FIR Λευκωσίας, όπου ουσιαστικά οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έπρεπε να περάσουν μέσα από πολύ μικρού πλάτους ελεύθερους διαδρόμους. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου

Συνολικά εννέα περιοχές (εκ των οποίων η μία παράνομα) ήταν δεσμευμένες χθες από θαλάσσης και αέρος για αεροναυτικές ασκήσεις, από Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ισραήλ και Τουρκία εντός του FIR Λευκωσίας και της κυπριακής ΑΟΖ .

Χαρακτηριστικό του εξαιρετικά πολύπλοκου από πλευράς αεροναυτιλίας τοπίου που δημιουργήθηκε σε όλο το FIR και σε ύψος μέχρι 25.000 πόδια, ήταν το γεγονός ότι ενδεχομένως ιστορικά για πρώτη φορά, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, εξέδωσε χθες δικό του ΝΟΤΑΜ, με προειδοποιήσεις για τις διευθετήσεις πτήσεων πολιτικής αεροπορίας αλλά και υπόδειξη για συνεχή επαφή με τους Κύπριους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

πηγη:tvonenews