Σε… κινούμενη άμμο το Κυπριακό

Ïé óõíïìéëßåò ãéá ôï Êõðñéáêü åðáíáñ÷ßæïõí ôçí ÐáñáóêåõÞ, 15 ÌáÀïõ áíáêïßíùóå ï Åéäéêüò Óýìâïõëïò ôïõ Ãà `Åóðåí Ìðáñè Åúíôå ìåôÜ ôï äåßðíï ìå ôïí Ðñüåäñï ÁíáóôáóéÜäç êáé ôïí ÌïõóôáöÜ Áêéíôæß óôï ËÞäñá ÐÜëáò , Ëåõêùóßá 11 ÌáÀïõ 2015. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Κρίση πυροδοτήθηκε στις συνομιλίες μετά τη ψήφιση της τροπολογίας για… το ενωτικό δημοψήφισμα – Λανθασμένη χαρακτήρισε ο ΚΕ την ακύρωση της συνάντησης των διαπραγματευτών – Επικριτικός κατά τη στάσης Ακιντζί – Κανονικά η συνάντηση των δύο ηγετών

Σε τεντωμένο σχοινί οι συνομιλίες για το Κυπριακό έπειτα από την απόφαση της Βουλής για θεσμοθέτηση της συζήτησης του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία και την έντονη αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Τα κατεχόμενα θέλησαν να διαστρεβλώσουν την απόφαση και να την μετάφρασαν ως επιστροφή της ε/κ πλευράς στην πολιτική της ένωσης. Η ψευδοβουλή «ψήφισε» ομόφωνα διακήρυξη και ως πρώτο βήμα αντίδρασης ο Ακιντζί απαίτησε την ακύρωση της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντηση μεταξύ των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε σημερινές του δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο, χαρακτήρισε μη ορθή την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί και τόνισε ότι δεν πρέπει να δίνονται διαστάσεις σε γεγονότα που δεν επηρεάζουν τις συζητήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επίκρινε δε τη στάση του να τοποθετηθεί δημόσια ενώ θα μπορούσε, όπως ανέφερε, να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να μην προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις, παρερμηνεύοντας την απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Εξάλλου, όπως τόνισε ότι από την ώρα που η τουρκική πλευρά θέτει θέμα παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες, θα μπορούσε με τον ίδιο τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να πει ότι δεν παρακάθεται σε συνομιλίες, εάν δεν αποσυρθεί αυτή η τοποθέτηση.

Σχολιάζοντας τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι η απόφαση της Βουλής, επαναφέρει την πολιτική της ένωσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι δεν ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι η χθεσινή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι δεν αλλάζει ο επιδιωκόμενος στόχος της λύσης.

Κανονικά η συνάντηση των ηγετών

Στην Κύπρο αναμένεται να φθάσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες ενόψει και της αυριανής συνάντησης τους.

Παρά την ταραχή που έχει παρατηρηθεί Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί στο τετ α τετ της Πέμπτης θα επιχειρήσουν να προσπεράσουν το… απρόσμενο εμπόδιο και να συνεχίσουν τις συνομιλίες ενόψει και της νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Πηγή:CyprusTimes