Πώς επηρεάζουν τους έφηβους τα βίαια βιντεοπαιχνίδια

Αν έχετε παιδιά στο σπίτι τα οποία παίζουν βίαια βιντεοπαιχνίδια, μάθετε πως επηρεάζεται ο εγκέφαλος αλλά και η συμπεριφορά τους.
Οι έφηβοι και κυρίως τα αγόρια, στις μέρες μας έχουν την τάση να «κολλούν» παίζοντας ώρες ατελείωτες, διάφορα βιντεοπαιχνίδια.

Τι γίνεται όμως όταν τα βιντεοπαιχνίδια αυτά είναι βίαια;

Στην ιστοσελίδα Paideia news, βρήκαμε ένα άρθρο της Ελένης Πιερίδου, στο οποίο εξηγεί πως τα βίαια βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά των εφήβων.

Αν έχετε παιδιά και κυρίως έφηβους σίγουρα το άρθρο αυτό σας ενδιαφέρει.

Σας το παρουσιάζουμε πιο κάτω αυτούσιο:

Οι έφηβοι που παίζουν βίαια βιντεοπαιχνίδια, υφίστανται αλλαγές στον εγκέφαλο τους που πιθανόν να επηρεάζουν αρνητικά την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά τους.

Τα βιντεοπαιχνίδια, είναι σήμερα ένα σημαντικό μέρος της ψυχαγωγίας των παιδιών και εφήβων. Τα ηλεκτρονικά αυτά παιχνίδια, έχουν αναπτυχθεί σε πολύ ψηλό επίπεδο και είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους νέους.

Όμως πολλά βιντεοπαιχνίδια, χαρακτηρίζονται από βιαιότητα μέχρι σημείου που συχνά να περιέχουν ιδιαίτερα επιθετικά και βάναυσα στοιχεία. Υπάρχουν φυσικά και σημαντικός αριθμός βιντεοπαιχνιδιών με τον ίδιο βαθμό ελκυστικότητας για τα παιδιά, τα οποία είναι ψυχαγωγικά χωρίς βία και που προσφέρουν πολλά για την εφευρετικότητα, δημιουργικότητα, διαπαιδαγώγηση και κοινωνικότητα των παιδιών και εφήβων.

Είναι σημαντικό να ανακαλυφθεί σε ποιο βαθμό, τα βίαια βιντεοπαιχνίδια και γενικά η βία στα μέσα, επηρεάζουν ή προάγουν την αρνητική και επιθετική κοινωνική συμπεριφορά. Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι αφήνουν να μπαίνει στο σπίτι για τα παιδιά τους όσον αφορά στα ηλεκτρονικά μέσα ψυχαγωγίας.

Τα παιδιά επηρεάζονται και μαθαίνουν από όλα τα μέσα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας και άλλα, τα οποία συναντούν στη ζωή τους. Η μεγάλη ανάπτυξη και διάδοση βιντεοπαιχνιδιών με βίαιο χαρακτήρα προκαλεί ανησυχίες για αρνητικές επιδράσεις και αύξηση της επιθετικότητας όχι μόνο στα παιδιά και στους έφηβους αλλά και στους ενήλικες.

Για πρώτη φορά γιατροί από το πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης, τεκμηρίωσαν με αντικειμενικά κριτήρια, τις λειτουργικές επιδράσεις των βίαιων βιντεοπαιχνιδιών στον εγκέφαλο των εφήβων. Κατένειμαν με τυχαιοποιημένο τρόπο 44 έφηβους σε 2 ομάδες. Τα παιδιά από την πρώτη ομάδα, έπρεπε να παίξουν ένα βίαιο βιντεοπαιχνίδι για 30 λεπτά. Τα παιδιά της άλλης ομάδας έπρεπε να παίξουν επίσης για 30 λεπτά ένα μη βίαιο αλλά εξίσου ενδιαφέρον βιντεοπαιχνίδι.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να μελετήσουν τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου των παιδιών κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την αναγνώριση και ταυτοποίηση των μικρών μεταβολικών αλλαγών που συμβαίνουν στον εγκέφαλο όταν ενεργοποιούνται διάφορες λειτουργικές δομές.
Tα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα:

Στους έφηβους που είχαν παίξει το βίαιο βιντεοπαιχνίδι, παρατηρήθηκε μείωση της ενεργοποίησης των περιοχών του εγκεφάλου που ευθύνονται για τον αυτοέλεγχο, τη συγκέντρωση και τις αναστολές.

Αντίθετα παρατηρήθηκε περισσότερη ενεργοποίηση των δομών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη συναισθηματική διέγερση ή αναστάτωση

Στους έφηβους που έπαιξαν το εξίσου ενδιαφέρον αλλά όχι βίαιο βιντεοπαιχνίδι, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές των δομών που ελέγχουν τον αυτοέλεγχο, τη συγκέντρωση, τις αναστολές και τη συναισθηματική διέγερση (προμετωπιαίος λοβός και αμυγδαλή του εγκεφάλου)

Οι βραχυπρόθεσμες αυτές επιδράσεις στον εγκέφαλο των εφήβων δεν αποκλείεται να προκαλούν μόνιμες αλλαγές στο χαρακτήρα των παιδιών. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική και επαναλαμβανόμενη συμμετοχή των παιδιών σε βίαια βιντεοπαιχνίδια, είναι λογικό να δημιουργούνται ανησυχίες ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά με περισσότερη επιθετικότητα, θυμό, αποδοχή της βίας, μείωση του αυτοελέγχου και της συγκέντρωσης, μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες και ίσως μόνιμες.

Η έρευνα που σας παρουσιάζουμε, δεν έχει ελέγξει τη μονιμότητα των αλλαγών που βρέθηκαν στον εγκέφαλο και ούτε την τελική επίδραση των εν λόγω αλλαγών στη συμπεριφορά των παιδιών. Είναι όμως η πρώτη φορά που φάνηκαν αντικειμενικά στον εγκέφαλο, οι επιδράσεις των βιντεοπαιχνιδιών σε ζωτικές λειτουργικές μονάδες που ελέγχουν σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας και συμπεριφοράς.

Επισημαίνεται ότι αναμένεται να αρχίσουν επιπρόσθετες έρευνες για απάντηση ακριβώς αυτών των ερωτημάτων, δηλαδή τι γίνεται μακροπρόθεσμα με τις εν λόγω αλλαγές που παρατηρήθηκαν βραχυπρόθεσμα και ποιες οι επιπτώσεις στη συμπεριφορά και κοινωνικότητα των εφήβων;

Η βιομηχανία και επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα βιντεοπαιχνίδια έχουν να δείξουν πωλήσεις των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για μεγάλη δραστηριότητα με τεράστια κεφάλαια. Όμως η άνθιση της εν λόγω βιομηχανίας, συνοδεύεται από σοβαρές ανησυχίες για τις αρνητικές επιδράσεις στο χαρακτήρα των νέων, μερικών από τα προϊόντα της, τα βίαια βιντεοπαιχνίδια.

Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι βιντεοπαιχνίδια χρησιμοποιούν τα παιδιά τους όπως επίσης και για τα άλλα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας ή ψυχαγωγίας με τα οποία έρχονται σε επαφή.

Παράλληλα είναι εξαιρετικά σημαντικό να μελετηθούν διεξοδικά οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλοιώσεις της λειτουργίας του εγκεφάλου που προκαλούνται από τα βίαια βιντεοπαιχνίδια στα παιδιά, στους έφηβους και στους ενήλικες που τα χρησιμοποιούν.

Πηγή:Sigmalive