Πρόταση του οίκου μόδας Gucci για επίδειξη μόδας στον Παρθενώνα

Ο μεγάλος οίκος μόδας έχει εκφράσει την επιθυμία του να πραγματοποιήσει μεγάλο fashion show μπροστά από τον Παρθενώνα την 1η Ιουνίου 2017, ενώ όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ, ζητεί παράλληλα και τη χορήγηση άδειας για κινηματογράφηση της επίδειξης.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η εισήγηση της ΕΦΑ Αθηνών προς το Συμβούλιο είναι αρνητική κι αυτό επειδή ο χαρακτήρας και η σπουδαιότητα του μνημείου δεν επιτρέπουν την παραχώρησή του για εκδηλώσεις.

Το ζήτημα θα μπορούσε να είχε λήξει σε επίπεδο Εφορείας, οι διοργανωτές ωστόσο, ζήτησαν να προχωρήσει στο ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συνεπώς αύριο, Τρίτη, τα μέλη του ΚΑΣ καλούνται να συζητήσουν επί της πρότασης και να εισηγηθούν τη γνωμοδότησή τους στην Υπουργό Πολιτισμού, η οποία και θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας επισημαίνουν πως «η πρόταση αφορά σε ένα κανονικότατο ντεφιλέ, με πασαρέλα και μουσική». Εφόσον η επίδειξη δεν προορίζεται για την προβολή των προϊόντων της εταιρίας μόνο στα social media, είναι προφανές πως θα απαιτηθούν και καθίσματα για τους θεατές αλλά και παρασκήνια για να αλλάζουν ρούχα και αξεσουάρ τα μοντέλα. Κι όλα αυτά μπροστά από τον Παρθενώνα.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πρόσφατο παρελθόν ο οίκος μόδας προκάλεσε αντιδράσεις με την προώθηση της νέας του σειράς «Διόνυσος», η οποία ήταν εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα. Στα βίντεο που ανάρτησε η εταιρία στο instagram ομοιώματα γλυπτών σε αντιστοιχία με τα γλυπτά στο δυτικό και ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα εμφανίζονταν ντυμένα με δημιουργίες της! Έτσι, είδαμε τον Διόνυσο με πολύχρωμο σορτς, γυναικεία τσάντα και λουλούδι στο αφτί να τραβάει selfie τον εαυτό του, τον Κέκροπα ντυμένο χίπις, τον Ιλισό με γυναικεία αξεσουάρ και την Καλλιρρόη να κρατάει iphone!

Μετά τα θόρυβο που πυροδότησε το «Gucci party» η εταιρία έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν ήταν στις προθέσεις της να προσβάλει τον ελληνικό πολιτισμό. Και πως η καμπάνια της πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης και της καινοτόμου δημιουργικότητας που προωθεί.

ant1iwo