Προβληματισμός σε Αθήνα & Λευκωσία – Επιμένει σε εγγυήσεις & παραμονή στρατευμάτων η Άγκυρα

Εντονη ανησυχία προκαλούν σε Αθήνα και Λευκωσία πληροφορίες, που διακινούνται διά της διπλωματικής οδού, ότι η Αγκυρα, είτε πριν κατά το στάδιο της προδιαβούλευσης με την Ελλάδα για το ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, είτε κατά την Πολυμερή στη Γενεύη, θα επιδιώξει να φέρει στο τραπέζι και τις απαράδεκτες απαιτήσεις της σε Αιγαίο και Θράκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που αξιολογούνται από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ανταλλάγματα σε Αιγαίο, Καστελλόριζο και Θράκη για τις όποιες παραχωρήσεις της στο θέμα των Εγγυήσεων και της συνέχισης, όπως ζητά, της παρουσίας των Τουρκικών στρατευμάτων στη Κύπρο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει η Αθήνα και τις καθημερινές πλέον τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς και την ακόμα πιο προκλητική ρητορική της Άγκυρας η οποία αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε αριθμό νησιών του Αιγαίου.

Σε τέτοια περίπτωση, πάντως, η Αθήνα φέρεται να έχει ήδη ξεκαθαρίσει, προς όλους συμπεριλαμβανομένης και της Λευκωσίας, πως δεν πρόκειται να συναινέσει με την παρουσία της στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, υπογραμμίζουν πως η παρουσία της Ελλάδας στην Πολυμερή διάσκεψη για το κυπριακό, που καθόρισαν για τις 12 του Γενάρη, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα βρεθεί κοινή συνισταμένη με την Τουρκία, για κατάργηση δηλαδή των εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ενδεικτική και η δήλωση που έκανε χθες ενώπιον του Γερμανού Ομολόγου του ο Νίκος Κοτζιάς, ότι η Ελλάδα “δεν θέλει καμιά χώρα της Ευρώπης να έχει κατοχικά στρατεύματα ή κάποιοι τρίτοι, έξω από την Ευρώπη, να εγγυώνται τα δικαιώματα κάποιου”.

Συνάντηση Έιντε-Τσαβούσογλου

Τα διαδικαστικά αλλά και το θέμα της ασφάλειας και των Εγγυήσεων κυριάρχησαν στη πρωινή συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματεά Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τη συνάντηση η οποία κράτησε πέραν της μίας ώρας, δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα ωστόσο με τουρκικές πηγές ο Τούρκος Υπουργός, κατσάδιασε τον Νορβηγό διπλωμάτη, επειδή σε πρόσφατες συνεντεύξεις του σε κυπριακά έντυπα, τόλμησε να κάνει λόγο για κατάργηση των εγγυήσεων έστω και μετά από μακρά μεταβατική περίοδο.

Ενδεικτικό και αυτό της στάσης που επί του παρόντος τουλάχιστον τηρεί η Άγκυρα.

Συναντήσεις διαπραγματευτών 3 φορές/εβδομάδα με στόχο επίτευξη συγκλίσεων μέχρι τη Γενεύη

Τρεις συναντήσεις την εβδομάδα, σε επίπεδο διαπραγματευτών, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, προβλέπει το πρόγραμμα της εντατικής φάσης των διαπραγματεύσεων στο οποίο συμφώνησαν το πρωί οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντιλ Ναμί.

Αν και δεν ανακοινώθηκε στο τέλος κάθε ενότητας, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα συναντώνται προκειμένου είτε να επικυρώσουν την όποια πρόοδο, είτε να χειριστούν δύσκολα ζητήματα.

Σύμφωνα με την συμφωνία Αναστασιάδη Ακιντζί μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου, οπόταν οι διαπραγματεύσεις θα μεταφερθούν ξανά στην Ελβετία, θα συζητηθούν οι εναπομείνασες διαφορές και στα 6 κεφάλαια του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, σήμερα δεν έγινε πλήρης θεματικός προγραμματισμός, παρά το γεγονός ότι καθορίστηκαν οι ημερομηνίες συζήτησης όλων των κεφαλαίων, με την υποσημείωση ότι για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις οι όποιες συζητήσεις θα περιοριστούν και πάλι στο πλαίσιο ενός νέου “brainstorming”. Μίας άτυπης δηλαδή ανταλλαγής απόψεων, καθώς είναι η Άγκυρα και όχι ο Ακιντζί που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, μετά τα διαδικαστικά, μπήκαν και στην ουσία, αρχίζοντας με θέματα από το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού των εξουσιών.

Πέραν αυτού της εκ περιτροπής προεδρίας, καθώς πρόθεση της τουρκικής πλευράς είναι η μεταφορά του στη τελική φάση των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο δείπνο τους, την περασμένη Πέμπτη, αποφάσισαν να συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου 2017, στις 11 Ιανουαρίου να ανταλλάξουν χάρτες και την επομένη στις 12 Ιανουαρίου να συγκληθεί Διάσκεψη για την Κύπρο με την συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, και όσων άλλων εμπλεκόμενων μερών κριθεί, όπως αναφέρεται, ότι απαιτείται η συμμετοχή τους.

Το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τη νέα διαδικασία τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας ενώ τη Τετάρτη το πρωί, θα ενημερώσει και το Εθνικό Συμβούλιο. Από τη συνεδρία θα απουσιάζει το ΕΛΑΜ, καθώς ο πρόεδρός του Χρίστος Χρίστου, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την αποχώρηση του κόμματος του από τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα ο Ακιντζί αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες ξεκαθάριζε πως εκείνο που αποφασίστηκε στο δείπνο της Πέμπτης είναι ένας οδικός χάρτης για την Πενταμερή διάσκεψη και πως η συμφωνία δεν περιέχει οποιαδήποτε προϋπόθεση, για μετάβαση δηλαδή από το ένα στάδιο στο άλλο.

Αύριο ο Ακιντζί θα συναντηθεί τον Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

“Σε μια λύση, θα εξασφαλίσουμε τη θέση μας ως ένα από τα ίσα ιδρυτικά κράτη. Θα πάρουμε τη θέση μας εντός της ΕΕ. Γι’ αυτόν το λόγο, οι συναντήσεις μας με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ έχουν μεγάλη σημασία”, δήλωσε ο κ. Ακιντζί.

Τo ψευδοπροεδρικό επιμένει πως ο Ακιντζί, κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί και με την Ύπατη Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάτι όμως που εξακολουθεί, ακόμη και σήμερα, να διαψεύδει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Πηγή:ant1iwo