Προβάδισμα κατέχει η Χίλαρι Κλίντον

Το προβάδισμα διατηρεί η Χίλαρι Κλίντον, ενάντια στον Ντόναλτ Τραμπ, με διαφορά 15 ποσοστιαίων μονάδων.

Υπολογίζεται πως 19 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής στις εκλογές, σύμφωνα με το United States Election Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντας, ένας αριθμός που ισοδυναμεί με το 20% του εκλογικού σώματος.

Συνολικά, η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν δείχνει να χάνει τον στόχο να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους στο Εκλεκτορικό Κολέγιο, κατέδειξε η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Το να έχει εξασφαλίσει πριν από την 8η Νοεμβρίου τόσες πολλές ψήφους αποτελεί καλό νέο για την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Δεδομένου μάλιστα ότι χθες, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ανακοίνωσε ότι εξετάζει νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που είδαν το φως της δημοσιότητας και ανήκουν στην βοηθό της Χίλαρι Κλίντον, Χούμα Αμπεντίν. Τα email εντοπίστηκαν σε υπολογιστή που ανήκει στον Άντονι Ουάινερ, τον σύζυγο της Αμπεντίν που βρίσκονται σε διάσταση κατά τη διάρκεια μιας διαφορετικής έρευνας σχετικά με μηνύματα που φέρεται να έστειλε ο ίδιος σε μια έφηβη. Η έρευνα των Reuters/Ipsos διεξήχθη πριν από τις αποκαλύψεις.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η έρευνα του FBI θα διαταράξει τις ισορροπίες στην προεκλογική κούρσα.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών διατηρεί ένα προβάδισμα που κυμαίνεται μεταξύ 4% έως 7% στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων καθώς ο αντίπαλός των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωπος με τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών.

Από την Πέμπτη, οι πιθανότητες υπέρ της Χίλαρι Κλίντον να συγκεντρώσει τις 270 ψήφους των εκλεκτόρων που χρειάζεται για να κατακτήσει τον προεδρικό θώκο βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω του 95%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα στην ανάλυση State of the Nation project. Εκτιμάται ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να κερδίσει με 320 ψήφους έναντι 218 κι ενώ 278 ψήφοι θεωρούνται βέβαιοι για τους Δημοκρατικούς.

Το προβάδισμα της Κλίντον μεταξύ των ψηφοφόρων της πρόωρης ψηφοφορίας είναι ανάλογο με το προβάδισμα που είχε ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έναντι του αντιπάλου του, του Ρεπουμπλικανού Μιτ Ρόμνεϊ την ίδια περίοδο στην κούρσα του 2012, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos εκείνη την εποχή. Ο Ομπάμα κέρδισε τις εκλογές συγκεντρώνοντας 332 εκλεκτορικές ψήφους έναντι 206 του Μιτ Ρόμνεϊ.

Η ανάλυση States of the Nation project διενεργείται κάθε εβδομάδα σε ένα δείγμα περίπου 15.000 ανθρώπων και στις 50 αμερικανικές πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια:Σάββα Έλενα