Πάφος: Έναν ανθρώπινο σκελετό αλλά και τα κατάλοιπα ενός αρχαίου χειρουργείου ανακάλυψαν ερευνητές

Στο πλαίσιο του προγράμματος Pafos Agora Project, που στόχο έχει την  έρευνα της αγοράς της Νέας Πάφου, πρωτεύουσας της Κύπρου κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο, ερευνητές ανακάλυψαν ανθρώπινο σκελετό αλλά και τα κατάλοιπα ενός αρχαίου χειρουργείου

Μεταξύ των άλλων βρέθηκαν δύο δωμάτια με γυάλινα αγγεία και χειρουργικά εργαλεία, πράγμα που αποδεικνύει πως επρόκειτο για τα κατάλοιπα ενός αρχαίου χειρουργείου.

Η περίοδος, σύμφωνα με  το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, χρονολογείται στα χρόνια του Αυτοκράτορα Αδριανού γύρω στο 126 μ.Χ.

Γραπτές πηγές αναφέρουν, πως εκείνη την περίοδο είχε γίνει σεισμός.

Οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν πως τα ευρήματα είναι όμοια με αυτά  που βρέθηκαν στην οικία του χειρουργού στην Πομπηία όπως και με άλλα που βρέθηκαν στο “γραφείο του οφθαλμίατρου” στη Λυών.

Οι ανασκαφές έγιναν από το Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας, από το Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας, υπό τη διεύθυνση της Ελληνοπολωνής καθηγήτριας, Ευδοξίας Παπουτσή- Βλάντικα, με τη χρηματοδότηση MAESTRO (από το National Science Centre) και ξεκίνησαν το 2016.

Την ίδια περίοδο έγιναν και άλλα δύο είδη έρευνας. Την άνοιξη πραγματοποιήθηκε μελέτη των ευρημάτων προηγούμενων ανασκαφικών περιόδων, ενώ στα τέλη του καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου πραγματοποιήθηκε ανασκαφή.

Ερευνήθηκαν πέντε περιοχές εντός της Αγοράς και συγκεκριμένα, ένα πηγάδι, με το πιο αναπάντεχο εύρημα να αποτελεί ο ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε σε βάθος περίπου 3,5 μ. Τα σκελετικά κατάλοιπα θα τύχουν ανθρωπολογικής ανάλυσης κατά το επόμενο έτος.

Σε μια τομή, κατά μήκος του κρηπιδώματος της ανατολικής στοάς της Αγοράς, αποκαλύφθηκε εξάλλου αριθμός δωματίων, σε δύο εκ των οποίων βρέθηκαν δύο ακέραια γυάλινα αγγεία που δεν επηρεάστηκαν από καταστροφές. Τα αγγεία βρέθηκαν μέσα σε ένα είδος κουτιού που πιθανόν να έφερε σιδερένια λαβή. Επίσης, βρέθηκαν δύο ακέραιοι λύχνοι και κεραμικά όστρακα.

Στην ίδια περιοχή αποκαλύφθηκαν δύο σύνολα χάλκινων νομισμάτων, τα οποία πιθανόν να είχαν φυλαχθεί κατά την αρχαιότητα μέσα σε πορτοφόλι και χρονολογούνται στο πρώτο μισό της εποχής του Αυτοκράτορα Αδριανού.

Επίσης, βρέθηκε μικρό ακέραιο μυροδοχείο και εργαλειοθήκη αποτελούμενη από επτά χειρουργικά εργαλεία, με τις προκαταρκτικές έρευνες να δείχνουν ότι τα ευρήματα μοιάζουν με αυτά που βρέθηκαν στην «Οικία του Χειρουργού» στην Πομπηία και στο «γραφείο του οφθαλμίατρου» στην Λυών.

Σε άλλη τομή εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα πιθανού καμινιού, χωνευτήρια μεταλλουργίας και άλλα ίχνη μεταλλουργικής δραστηριότητας, ευρήματα που δείχνουν ότι, κατά την περίοδο πριν από την ανέγερση της ανατολικής στοάς, λειτουργούσε εργαστήρι μεταλλουργίας.

πηγη:tvonenews