Πάγωμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία ζητούν Αυστρία-Ολλανδία

Αρνητικές αναφορές που παραπέμπουν στη χειρότερη αξιολόγηση όλων των εποχών για τη Τουρκία, περιλαμβάνονται στο προσχέδιο Συμπερασμάτων των 28 κρατών-μελών. Το προσχέδιο, το οποίο εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, περιγράφει με τα μελανότερα των χρωμάτων τη κατάλυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι εξελίξεις αυτές «αποδυναμώνουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και περιορίζουν τη κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα, ενώ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Η Αυστρία πάντως δεν ικανοποιείται από το προσχέδιο και όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 υπέβαλε τροπολογίες, ζητώντας διαγραφή όλων των αναφορών στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και καθιστώντας σαφές ότι δεν ευνοεί τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Αυστρία έχει μάλιστα διαμηνύσει ότι δεν θα προσυπογράψει το προσχέδιο Συμπερασμάτων, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της και ότι θα παραπέμψει το ζήτημα στους υπουργούς Εξωτερικών των «28» που θα συνέλθουν στις 13 Δεκεμβρίου. Δυσφορία εκφράζει και η Ολλανδία που ζητά επισημοποίηση του ντε φάκτο παγώματος των διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας, για έξι μήνες, ενώ το Βέλγιο προκρίνει κάποιας μορφής οικονομικές κυρώσεις.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα 25 κράτη-μέλη, έχοντας διαφορετικούς στόχους και λόγους, επιδιώκουν να διατηρήσουν ανοικτή τη πόρτα της Ευρώπης στη Τουρκία. Στη πρώτη γραμμή η Βρετανία, η Πολωνία, η Τσεχία, οι χώρες της Βαλτικής, η Φινλανδία και η Σουηδία που επιδιώκουν να απομονώσουν τους Αυστριακούς.

Η Λευκωσία, επιχειρεί να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα και υπό το φως των εξελίξεων στο Κυπριακό, ζητεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ʼγκυρας. Το προσχέδιο ικανοποιεί τα κεκτημένα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επαναλαμβάνει την έκκληση προς τη Τουρκία να συμβάλει ενεργώς και κατά συγκεκριμένο τρόπο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Υπογραμμίζει ακόμη τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, καταγράφει όλες τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας και τονίζει ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών είναι απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας» της υποψήφιας χώρας.

Πηγή:ant1iwo