ΠΑΦΟΣ17: Αποχωρεί το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Μακαρίου Γ΄

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ Παναγιάς συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία και ομόφωνα αποφάσισε να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες συμμετοχής του στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις Πάφος 2017, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του ΔΣ του Πάφος 2017 να επιτρέψει την ανάρτηση απαράδεκτου, όπως σημειώνει, έργου τέχνης, στο οποίο απεικονίζεται ο Εθνάρχης Μακάριος πλαισιωμένος από δύο γυμνές γυναίκες. 
Πέραν όμως αυτού, προστίθεται στην ανακοίνωση, το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ καταδικάζει μετά βδελυγμίας και με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του ΔΣ  του Πάφος 2017 να μην αποσυρθεί το συγκεκριμένο έργο.
Καλούμε, αναφέρεται στην ανακοίνωση, “ακόμη μια φορά τόσο τον  Πρόεδρο όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πάφος 2017 όπως αποσύρουν άμεσα το απαράδεκτο «έργο» ζωγραφικής, προς αποκατάσταση της ηθικής τάξης και του σεβασμού απέναντι στον Αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο Γ΄, ο οποίος αγαπήθηκε από τον λαό του όσο λίγοι ηγέτες ανά το παγκόσμιο”.
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ επιφυλάσσεται να εξετάσει με τους νομικούς του συμβούλους το δικαίωμα της δικαστικής αγωγής εναντίον όσων ευθύνονται για την προσβλητική απεικόνιση του Μακαρίου και την ανάρτηση του «έργου» σε δημόσιο χώρο.
Εξάλλου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ Παναγιάς Κώστας Χριστοδούλου κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Πάφος να λάβουν απόφαση για την απόσυρση του πίνακα που φιλοξενείται σε έκθεση στην Παλιά Ηλεκτρική.
Mάλιστα χαρακτήρισε απαράδεκτο το έργο, αφού προσβάλλει τον πρώτο Πρόεδρο της ΚΔ, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, και που εκτίθεται δημόσια μέσω της έκθεσης δημόσιας
Μόλις, είπε o κ. Χριστοδούλου, αντιληφθήκαμε “τη φιλοξενία του συγκεκριμένου πίνακα σε έκθεση στην Παλιά Ηλεκτρική, είχαμε προχωρήσει σε όλα τα διαβήματα στο Πάφος 2017 και είχαμε ζητήσει την απόσυρσή του”. Διερωτήθηκε, μάλιστα, μέχρι πού μπορούν να φθάσουν τα όρια της τέχνης.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, το ΔΣ του Οργανισμού ΠΠΕ επικαλέστηκε νομικές δυσκολίες και το ότι η Επιμελήτρια της Έκθεσης δεν δεχόταν την απόσυρση του έργου ζωγραφικής.
Σημειώνεται πως η έκθεση “πλανήτες” που φιλοξενείται στην Παλιά Ηλεκτρική, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πάφος 2017, αποτελεί ένα διεθνές εικαστικό και ερευνητικό εγχείρημα με τη συμμετοχή γνωστών εικαστικών από την Πάφο, την Κύπρο και τη Μεσόγειο.
Πλανήτες, όπως αναφέρεται, είναι οι περιπλανώμενοι, οι Ταξιδιώτες του Κόσμου από τον Αγαπήνωρα μέχρι τον Απόστολο Παύλο και τον Άγιο Νεόφυτο και βέβαια την Αφροδίτη, αλλά και οι πρόσφυγες διαχρονικά έως τους σημερινούς μετανάστες. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η Έλενα Πάρπα.
Πηγή ΚΥΠΕ