Ο Τραμπ την έδωσε εντολή για την επίθεση στην Υεμένη

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την εντολή για την επιδρομή ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο αρχηγείο της Αλ Κάιντα στην Υεμένη η οποία είχε σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες για την τζιχαντιστική οργάνωση, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι αμερικανικές επίλεκτες δυνάμεις δεν συνέλαβαν μαχητές ούτε απελευθέρωσαν κρατουμένους από το κτίριο μετά την επιδρομή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (χθες) κατά την οποία σκοτώθηκαν 14 μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και ένας αμερικανός στρατιώτης. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ που πραγματοποίησαν την επιδρομή είχαν δεχθεί πυρά.

Η επιδρομή που πραγματοποιήθηκε την αυγή στη Γάκια, στο κέντρο της Υεμένης, με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, είχε στόχο κρησφύγετα της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με αξιωματούχο από την Υεμένη, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για έναν πιο βαρύ απολογισμό από αυτόν των Αμερικανών, με 41 φερόμενα ως μέλη της Αλ Κάιντα να έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων αρχηγοί φυλών, καθώς και οκτώ γυναίκες και οκτώ παιδιά.

Σε ανακοίνωσή της ο Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa) ανέφερε πως σχεδόν 30 άνθρωποι, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή που πραγματοποίησαν τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι.

Σύμφωνα με την Aqpa, «οι αμερικανοί στρατιώτες υπέστησαν απώλειες στις μάχες» και «κανένα μέλος της Αλ Κάιντα δεν σκοτώθηκε».

Προφανώς, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, αυτή η ξαφνική επιδρομή δεν ήταν εύκολη για τις Ηνωμένες Πολιτείες που κατέγραψαν έναν νεκρό και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσαν.

Σύμφωνα με τη CENTTCOM, την αμερικανική διοίκηση που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στην περιοχή, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο «έκανε αναγκαστική προσγείωση όχι μακριά από το σημείο (της επιδρομής)». Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε κατά την αναγκαστική προσγείωση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Μάρτυρες ανέφεραν πως ένα ελικόπτερο Απάτσι συνετρίβη στον τομέα Σαχούλ.

Το ελικόπτερο δεν μπόρεσε να απογειωθεί και πάλι και «καταστράφηκε σκόπιμα», ανέφερε η CENTCOM.

Σύμφωνα με υεμενίτη αξιωματούχο, η αμερικανική επιδρομή είχε στόχο κρησφύγετα της Αλ Κάιντα σε ένα σχολείο, ένα τέμενος και ένα ιατρικό κέντρο.
Ο τοπικός ηγέτης της Αλ Κάιντα, που ταυτοποιήθηκε ως Αμπού Μπαρζάν και ήταν ξένης υπηκοότητας, περιλαμβάνεται στους νεκρούς, διευκρίνισε.

Τρεις ηγέτες των φυλών που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν επίσης σε επιθέσεις εναντίον των σπιτιών τους, σύμφωνα με πηγές των φυλών και τοπικές πηγές, που διευκρίνισαν ότι πρόκειται για τους αδελφούς Αμπντελραούφ και Σολτάν αλ-Ζαχάμπ και τον Σαΐφ Αλουάι αλ-Τζόουφι.

Μία κόρη του αμερικανο-υεμενίτη Άνουάρ αλ-Αουλάκι, του διαβόητου επικεφαλής προπαγάνδας της Αλ Κάιντα που σκοτώθηκε στην Υεμένη, περιλαμβάνεται μεταξύ των παιδιών που σκοτώθηκαν σήμερα, ανέφερε ένα μέλος της οικογένειάς της.

Ο Άνουαρ αλ-Αουλάκι σκοτώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ο γιος του σκοτώθηκε σε μια παρόμοια επίθεση δύο εβδομάδες αργότερα.

Κατά τη σημερινή επιδρομή, που διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες, μαχητές της Αλ Κάιντα και σύμμαχοί τους από τις φυλές «αντιστάθηκαν στην επίθεση πυροβολώντας με αυτόματα όπλα», δήλωσε πηγή των φυλών.

Η Αλ Κάιντα έχει τουλάχιστον δύο στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Γάκια, μια δύσβατη ορεινή περιοχή της επαρχίας Μπάιντα, σύμφωνα με κατοίκους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι μόνες στην περιοχή που διαθέτουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορού να πλήξουν στόχους στην Υεμένη, θεωρούν πως η Aqpa είναι το πιο επικίνδυνο παρακλάδι του τζιχαντιστικού δικτύου.

Η σημερινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα αιματηρή στην Υεμένη: περίπου 300 χλμ. από το σημείο της επιχείρησης κατά της Αλ Κάιντα, 90 αντάρτες και 19 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες για τον έλεγχο παράκτιων περιοχών στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με στρατιωτικές και ιατρικές πηγές.

Πηγή: ΚΥΠΕ