Ξεκινά η αποξήλωση των πετρελαιο-δεξαμενών της ΚΕΤΑΠ στη Λάρνακα

Στις 26 Ιανουαρίου 2017 αρχίζει η αποξήλωση των πετρελαιο-δεξαμενών της ΚΕΤΑΠ στη Λάρνακα.

Αρχίζει την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, η αποξήλωση των πετρελαιο-δεξαμενών της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) στη Λάρνακα, διαδικασία η οποία θα γίνει σε τρεις φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 3 χρόνια.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Χρύσης Χατζηγρηγορίου, Προϊστάμενος Μηχανικός Έργων και Υπεύθυνος Λειτουργίας της ΚΕΤΑΠ στη Λάρνακα, «η πρώτη φάση, που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει τη μετακίνηση μεταλλικών κατασκευών στις δεξαμενές και διασωληνώσεις εντός των εγκαταστάσεων μας, δηλαδή θα αρχίσουν να κατεδαφίζονται οι μεγάλες δεξαμενές.

Συγκεκριμένα η μετακίνηση αφορά περίπου 137 χιλιάδες κυβικά μέτρα μεταλλικών κατασκευών και γύρω στα 7 χιλιόμετρα διασωληνώσεις, ενώ η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3 – 4 μήνες».

Στη συνέχεια, είπε «θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση κατά την οποία θα διερευνηθεί το θέμα της μόλυνσης του υπεδάφους στις περιοχές όπου υπήρχαν οι μεγάλες δεξαμενές και θα καταρτιστεί ένα πλάνο για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου. Η φάση αυτή θα διαρκέσει περίπου 2 – 3 χρόνια αναλόγως του τρόπου αποκατάστασης που θα υιοθετηθεί».

Πρόσθεσε ότι «η τρίτη φάση περιλαμβάνει τη μετακίνηση από την περιοχή μικρών δεξαμενών που χρησιμοποιούνται για την άσφαλτο, το χημείο της ΚΕΤΑΠ το οποίο διενεργεί τις αναλύσεις για τα πετρελαιοειδή και κάποιες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη θάλασσα για την πρόσδεση των πλοίων. Σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν, υπολογίζεται ότι η μετακίνηση αυτών των εγκαταστάσεων θα γίνει στα επόμενα δύο χρόνια».

Ερωτηθείς κατά πόσον για το θέμα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης του χώρου όπου βρίσκονται οι πετρελαιοδεξαμενές θα ζητηθεί και βοήθεια εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, ο υπεύθυνος Λειτουργίας της ΚΕΤΑΠ απάντησε πως «έχουμε συνεργασίες με κάποιες εταιρείες ωστόσο αυτό θα το δούμε και στην πορεία των εργασιών».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Χατζηγρηγορίου είπε πως όλες οι δεξαμενές έχουν καθαριστεί από πέρσι και «όλα τα μεταλλικά μέρη θα μεταφερθούν σε εγκεκριμένους ανακυκλωτές μετάλλων στην Κύπρο».

Κληθείς να αναφέρει πόσο θα στοιχίσει η αποξήλωση των εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ στη Λάρνακα, είπε πως ουσιαστικά η εταιρεία δεν θα πληρώσει τίποτε, ενώ “θα πάρουμε χρήματα από την πώληση των μεταλλικών μερών στους εγκεκριμένους ανακυκλωτές μετάλλων. Ωστόσο τη συγκεκριμένη διαδικασία την έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο εργολάβος».

ΚΥΠΕ