Νέες ποινικές διώξεις σε πρώην στελέχη του ΥΕΘΑ για προμήθεια μεταφορικών ελικοπτέρων

Ποινική δίωξη για απιστία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε σε βάρος του πρώην Γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Σπύρου Τραυλού, αλλά και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Η δίωξη ασκήθηκε για την προμήθεια 20 μεταφορικών  ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90  από την Κοινοπραξία ΝΗ Industries  για τον ελληνικό στρατό.

Αντίγραφα της δικογραφίας έχουν υποβληθεί και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που θα τα διαβιβάσει στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Επίσης, ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απιστίας ασκήθηκε και σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, προέδρου της εταιρείας SONAK  και του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία Ηλία Αρκουμανέα, καθώς εμπλέκεται στην υπόθεσης.
Παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης είχε δώσει η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Από την έρευνα φαίνεται να προέκυψε ότι η σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τα ελικόπτερα,  περιλαμβάνει πλήθος ζημιογόνων  όρων, με αποτέλεσμα να  μειωθούν τα ωφελήματα αυτά  που έπρεπε να παρασχεθούν στο ελληνικό δημόσιο. Ένα από τα προγράμματα είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων Θ. Λιακουνάκου.

Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, που χειρίζεται υποθέσεις εξοπλιστικών μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην γραμματέας,  κ. Τραυλός, είναι κατηγορούμενος και σε άλλες δικογραφίες που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ