Με νεκρά ζώα κινδυνεύει να γεμίσει η Κύπρος

Σοβαρές υγειονομικές επιπτώσεις κινδυνεύει να έχει η Κύπρος από τη λήξη της σύμβασης ανάμεσα στο κράτος και την εταιρία Sigan Management Ltd στις 10 Μαρτίου, λόγω του κενού που θα δημιουργηθεί στη συλλογή και επεξεργασία των νεκρών ζώων.

Συγκεκριμένα, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, με σημερινή επιστολή τους προς την εταιρία, ενημερώνουν ότι σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) κατά τη συνεδρίασή της στις 15 Φεβρουαρίου, η σύμβαση υπ’ αριθμόν 1-18/2014, που αφορά στην παροχή υπηρεσιών για τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και τελική διάθεση ζωικών υποπροϊόντων Κατηγορίας 1 και 2 θα πρέπει να λήξει κανονικά και δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση.

Η αρνητική εξέλιξη, κατά την οποία τα νεκρά ζώα είτε θα περισυλλέγονται και θα οδηγούνται σε επεξεργασία χωρίς να τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές, είτε δεν θα περισυλλέγονται καθόλου, είναι προ των πυλών, καθώς η εταιρία που παίρνει τη σκυτάλη από την Sigan, η Cypra Bioenergy Ltd, φαίνεται ότι δεν έχει λάβει τις απαραίτητες άδειες προκειμένου να λειτουργήσει το εργοστάσιό της.

Ως εκ τούτου, η Κύπρος κινδυνεύει να γεμίσει με ψόφια ζώα και ζωικά απόβλητα από τις 11 Μαρτίου και μετά, τα οποία δεν θα μπορούν να περισυλλέγουν και να τεθούν σε ασφαλή επεξεργασία, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες οι οποίες εφαρμόζονται, τόσο στην Κύπρο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η υπόθεση δεν είναι καινούργια, καθώς εδώ και αρκετό καιρό, η εν λόγω εταιρία, η οποία έχει κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό, δεν έχει προσκομίσει ακόμα όλες τις άδειες που αναφέρονται ρητώς στους όρους του διαγωνισμού, ενώ έχει λάβει απανωτές παρατάσεις προθεσμίας, προκειμένου να το πράξει. Την ίδια ώρα, η ανταγωνίστρια εταιρία Sigan, έχει προσφύγει στο δικαστήριο κατά του Υπουργείου Γεωργίας και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού, την έκπτωση της αναδόχου Cypra, κάνοντας λόγο για παράνομες διαδικασίες, μυστικές διαπραγματεύσεις και «ειδική μεταχείριση» από το κράτος.

Τι λένε οι εμπλεκόμενοι

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, μιλώντας στο SigmaLive, δήλωσε έτοιμος να αντιδράσει σε περίπτωση που τεθεί σε λειτουργία η συγκεκριμένη ανάπτυξη της εταιρίας Cypra κι αυτό, διότι ,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η αίτηση που είχε κάνει αρχικώς, δεν είναι η ίδια με εκείνο που εκτιμάται ότι θα υλοποιήσει τώρα.

«Η Cypra είχε ζητήσει άδεια οικοδομής για biogas, με το οποίο ήμασταν θετικοί. Έτσι, η πολεοδομική άδεια που εκδόθηκε ήταν γι’ αυτό τον σκοπό, ενώ περιλαμβανόταν όρος ο οποίος δεν επέτρεπε τη χρήση ζώων κατηγορίας Α, δηλαδή νεκρά ζώα. Αν τώρα η εταιρία θέλει να προχωρήσει σε αυτή τη δραστηριότητα, αυτό θα σημαίνει ότι παραβιάζει τους όρους της άδειας που έχει», αναφέρει ο κ. Ευαγγελίδης, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, ο Δήμος Αραδίππου θα αντιδράσει.

Αντιδράσεις αναμένονται και από τον Περιβαλλοντικό και Φιλοδασικό Όμιλο Αραδίππου. Μιλώντας στο SigmaLive πηγές εντός του Ομίλου, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της δημόσιας ακρόασης που είχε πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος, είχε κατατεθεί ένσταση, καθώς η περιοχή στην οποία ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί η εταιρία είναι κτηνοτροφική, με τον κίνδυνο εξάπλωσης μολύνσεων να είναι μεγάλος. Έτσι, αναμένοντας τις εξελίξεις, ο Όμιλος επιφυλάσσεται να αντιδράσει αναλόγως.

Σημειώνεται ότι η εταιρία Sigan έχει προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού τον οποίο έχει κερδίσει η Cypra και την έκπτωση της από τη θέση του ανάδοχου, με το αιτιολογικό ότι η δεύτερη εταιρία δεν πληροί τις προϋποθέσεις και ότι έχουν προηγηθεί μυστικές διαβουλεύσεις.

Πηγή:sigmalive