Μαυρίδης: Ποιος θα μας προστατέψει από τον Ερντoγάν

Παρέμβαση ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων σε μια κατάμεστη αίθουσα, είχε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και S&D) μετά την παρουσίαση από τον Επίτροπο Χαν των Συμπερασμάτων της Έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία.

Ο ευρωβουλευτής, ασκώντας δριμεία κριτική στην Κομισιόν, αναφέρθηκε στην άθλια κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο Χαν υπέδειξε ότι, «σε οποιαδήποτε χώρα χωρίς ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, θα ήταν αυτό από μόνο του αρκετό να θεωρηθεί δικτατορία». Η πραγματικότητα για την Τουρκία, όπως εξήγησε, παρουσιάστηκε την προηγούμενη μέρα από τον αρμόδιο Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος διαπιστώνει με ξεκάθαρο τρόπο μαζικές παραβιάσεις των θεμελιακών πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ο κ. Μαυρίδης επανέλαβε τις διαπιστώσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τουρκία, ως κράτος χωρίς σεβασμό στους βασικούς κανόνες δικαίου που κυβερνάται με προεδρικά διατάγματα και με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, φυλακίσεις και διώξεις Τούρκων και Κούρδων.

Οι Κούρδοι καταδιώκονται απλά επειδή είναι Κούρδοι, σημείωσε ο κ. Μαυρίδης. Αυτή είναι η τυραννία του καθεστώτος Ερντογάν όπως διαπιστώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισε ο κ. Μαυρίδης, αλλά στην έκθεση δεν περιγράφεται ως δικτατορία.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης  επεσήμανε επίσης ότι σε σχέση με την Κύπρο, η ευρωπαϊκή πολιτική της ανταμοιβής και επιείκειας προς την Τουρκία με σκοπό να  συμμορφωθεί, κρίνοντας πλέον εκ του αποτελέσματος έχει αποτύχει. Κατέληξε δε με το εξής ερώτημα: «καθώς η Τουρκία επιδιώκει για τον εαυτό της εγγυήσεις μέσω μιας λύσης στην Κύπρο, ποιος θα προστατέψει εμάς, ως Ευρωπαίους πολίτες (στην Κύπρο) από τον Ερντογάν»;

Πηγή: sigmalive