Λιλλήκας: Χαρακτηρίζει πολιτικά ασυνεπής τον ΠτΔ σε σχέση με το ψεσινό διάγγελμα

Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, με το ψεσινό του διάγγελμα ο κ. Αναστασιάδης ουσιαστικά απέδειξε ότι είναι  πολιτικά ασυνεπής, αφού αυτοαναιρέθηκε, συγκρίνοντας τα ψεσινά του μηνύματα με τα μηνύματα του προηγούμενου διαγγέλματος του.

«Είναι προκλητικό ο κ.Αναστασιάδης να μιλά για ενότητα και να καλεί τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για συναίνεση όταν ο ίδιος έχει ουσιαστικά οδηγήσει το Εθνικό Συμβούλιο σε αχρηστία. Ο ίδιος υποτιμά τα μέλη του Ε.Σ, συγκαλεί το σώμα πάντα κατόπιν εορτής και αρνείται να καταθέσει στα μέλη του Ε.Σ τα έγγραφα, κυρίως αυτά που αποτυπώνουν τις περίφημες τους «συγκλίσεις» του με τον κ. Ακιντζί», επισημαίνει.

Επιπλέον, δηλώνει ότι προβληματίζεται σοβαρά για το εάν θα παραστεί στην επόμενη συνεδρία του Ε.Σ και για το κατά πόσο αξίζει το κόμμα του να συμμετάσχει σε αυτόν τον θεσμό όταν ο κ. Αναστασιάδης αξιοποιεί απλά την παρουσία των κομμάτων ως άλλοθι στους δικούς του ατυχείς και επικίνδυνους χειρισμούς στο Κυπριακό.

«Με την μεταμεσονύχτια συμφωνία που έκανε ο ΠτΔ  με τον κ. Ακιντζί ουσιαστικά αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, αποδείχθηκε ότι είναι πλέον επικίνδυνος για την Εθνική μας υπόθεση, ακόμα για την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια την Ελλάδα. Ο κ. Αναστασιάδης προσπάθησε για μιαν ακόμα φορά να σύρει την Ελλάδα σε μια πενταμερή παραγνωρίζοντας την δεδηλωμένη και δημόσια θέση της Ελλάδας. Παραγνωρίζοντας τα όσα ο ίδιος συζήτησε στην Αθήνα και συμφώνησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό», προσθέτει.

Ο κ. Λιλλήκας εκφράζει την άποψη ότι ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε με τον κ. Ακιντζί την σύγκλιση της πενταμερούς ή πολυμερούς διάσκεψης, χωρίς να ικανοποιηθεί κανένα από τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ο ίδιος έθεσε πριν 15 μέρες στο Ε.Σ.

«Για μιαν ακόμα φορά , λίγες ώρες μετά από αυτήν την συμφωνία, Αναστασιάδη και Ακιντζί παρουσιάζονται να διαφωνούν στο τι συμφώνησαν. Ο κ. Αναστασιάδης μιλάει για πολυμερή και ο κ. Ακιντζί για πενταμερή παραπέμποντας στο ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών και λυπούμαι π-ου το λέω αλλά δυστυχώς το ανακοινωθέν των Η.Ε δικαιώνει τον κ. Ακιντζί. Πρόκειται για πενταμερή διάσκεψη όπως ήταν και ο όρος που έθεσε εξ αρχής η Τουρκία», προσθέτει.

Επιπλέον, χαιρετίζει την σταθερή θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης όπως παρουσιάστηκε με την χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς όπως αναφέρει η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην θέση ότι για να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθούν προηγουμένως όλα τα εκκρεμή ζητήματα και στόχος της να είναι η κατάργηση των εγγυήσεων, γι’ αυτό και επιμένει στις διπλωματικές επαφές και στο διάλογο με την Τουρκία πριν την συνεδρία και την σύγκλιση της όποιας πενταμερούς ή πολυμερούς διάσκεψης.

«Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης παρακάμπτοντας την Ελληνική Κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει την Ελλάδα σε μια δύσκολή θέση. Είτε να ακυρώσει την σωστή θέση της για απόρριψη των εγγυήσεων και να αποδεχτεί εγγυήσεις ώστε η Ελλάδα να φανεί αναξιόπιστη, είτε να επιμένει στην σωστή της θέση να οδηγηθεί η πενταμερής σε αποτυχία και να επιρριφθούν οι ευθύνες στην Ελλάδα, τονίζει.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι είναι ξεκάθαρο «και δεν έχω καμία αμφιβολία πλέον ότι ο κ. Αναστασιάδης στην πραγματικότητα έχει αποδεχτεί και τις εγγυήσεις και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και για αυτό επείγεται στην σύγκλιση της διάσκεψης αυτής που τόσο επίμονα θέλει και ο κ. Ερντογάν για τους δικούς του λόγους».

-sigmalive