Κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε φάρμα της Αγγλίας

Κρούσματα της γρίπης των πτηνών επιβεβαιώθηκαν σε φάρμα της ανατολικής Αγγλίας, με τις αρχές να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
Συγκεκριμένα, περισσότερες από 5.000 γαλοπούλες βρέθηκαν να έχουν προσβληθεί από το στέλεχος H5N8 της γρίπης των πουλερικών σε φάρμα κοντά στο Λάουθ της κομητείας Λίνκολνσιρ.
Τα περισσότερα από αυτά τα πουλερικά έχουν ψοφήσει, ενώ τα υπόλοιπα θα θανατωθούν.
Μία ζώνη προστασίας ακτίνας τριών χιλιομέτρων και παρακολούθησης δέκα χιλιομέτρων έχει δημιουργηθεί από τις αρχές με κέντρο την επίμαχη φάρμα, ώστε να αποτραπεί η διάδοση της νόσου.
Το βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων που επιβεβαίωσε τα κρούσματα είπε ότι ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας εμφανίστηκε καθησυχαστική λέγοντας ότι η νόσος δεν συνιστά κίνδυνο για τους Βρετανούς καταναλωτές και ότι ποτέ δεν έχει καταγραφεί προσβολή ανθρώπου από το συγκεκριμένο στέλεχος της γρίπης των πουλερικών.
Όπως αναφέρεται δε, τα κρούσματα της νόσου δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις προμήθειες γαλοπούλας στη χριστουγεννιάτικη αγορά.
Πηγή ΚΥΠΕ/sigmalive