Καυτά ερωτήματα

Οδεύουμε προς τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στο στρατόπεδο του Σταύρου Μαλά υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός και το αρχικά δύσκολο έργο να περάσει στο Β Γύρο, αντικαταστάθηκε και με ευφορία ή και πεποίθηση επικράτησης στις εκλογές.

Στο Κυπριακό, οι διαφωνίες των δύο υποψηφίων είναι ουσιαστικά «πλασματικές» αφού χάριν μόνο προεκλογικής εκστρατείας παρουσιάζονται διαφορές. Ο Σταύρος Μαλάς στήριξε (και μπράβο του) την πορεία για το Κυπριακό, που για να είμαστε ειλικρινής δεν ήταν πορεία μόνο του Προέδρου. Οι επιτροπές απαρτίζονταν από πολιτικά πρόσωπα και τεχνοκράτες από όλους τους κομματικούς χώρους (Ερατώ Μαρκουλλή, Μαυρογιάννης κ.α.)

Η Κυπριακή Οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης. Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει όμως ότι ευημερούν οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι και ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχιας.

Επειδή από συνθήματα χορτάσαμε (από όλους ανεξαίρετα) σε αυτό το τόπο και επειδή είναι καιρός οι πολιτικοί ηγέτες και υποψήφιοι να αντικρίζουν τον κόσμο στα μάτια, ο Σταύρος Μαλάς θα πρέπει να απαντήσει κάποια ερωτήματα:

  1. Εφαρμόστηκε η πολιτική κατ’ εξαίρεσης πολιτογράφησης επενδυτών για επενδύσεις άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, μέτρο το οποίο προσέλκυσε κεφάλαια περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συμφωνεί με το μέτρο ή εάν εκλεγεί θα το καταργήσει;
  2. Εφαρμόστηκε πολιτική παροχής αδειών παραμονής σε επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα πέραν των €300.000
  3. Παραχωρήθηκε σειρά πολεοδομικών κινήτρων για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ένα οργασμός επεκτάσεων των ξενοδοχείων. Συμφωνεί με τους χαριστικούς συντελεστές αυτούς ή με την εκλογή του θα τους καταργήσει.
  4. Καθιερώθηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Συμφωνεί με το μέτρο ή θα το ακυρώσει για να επανέλθουμε στο προγενέστερο σύστημα.
  5. Μειώθηκαν τα μεταβιβαστικά τέλη στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Συμφωνεί με το μέτρο ή διαφωνεί και θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς;
  6. Σταμάτησε το μονοπωλιακό καθεστώς των Κυπριακών Αερογραμμών, ακολουθήθηκε η πολιτική ανοιχτών αιθέρων που έφερε στη Κύπρο εκατομμύρια περισσότερων τουριστών. Συμφωνεί με το μέτρο και τις αποφάσεις ή θα το ακυρώσει εάν και εφόσον εκλεγεί.
  7. Προωθήθηκε νομοθεσία διαγραφής τόκων και προστίμων σε ΦΠΑ, Φόρο και Κοινωνικές Ασφαλίσεις ενώ προωθήθηκε μεθοδολογία εξόφλησης υφιστάμενων υποχρεώσεων δια μηνιαίων δόσεων.
  8. Δόθηκαν άδειες για κασίνο, γκόλφ και 4 μαρίνες ανα το παγκύπριο

Τα ανωτέρω μεταξύ άλλων, αποτέλεσαν τους κύριους πυλώνες και άξονες αναζωογόνησης της Κυπριακής Οικονομίας. Εάν συμφωνεί με τα ανωτέρω μέτρα, που ουσιαστικά έδωσαν ώθηση στην οικονομία, τότε γιατί δεν τα επαινεί; Εάν διαφωνεί με την υλοποίηση αυτών των μέτρων, τότε ευθαρσώς να δηλώσει εάν θα τα καταργήσει. Σε παρόμοιους χρόνους, ήτοι της οικονομικής καταστροφής του 2013, ο κ. Μαλάς είχε υποστηρίξει την κατευθείαν χρηματοδότησή μας απο το Ταμείο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τούτο αποδείχτηκε εκ των  υστέρων ως αδύνατο. Επίσης το ΑΚΕΛ τότε υποστήριξε επιστροφή στη λίρα. Το υιοθετεί;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε οικογενειάρχης, ο κάθε πολίτης, θέλει να απαντηθούν. Γιατί επαναλαμβάνω, από συνθήματα χορτάσαμε.

Και κάτι τελευταίο… όταν παίρνετε στο στόμα σας οι πολιτικοί την μιζέρια και τον πόνο του ανθρώπου για να τα χρησιμοποιήσετε ως συνθήματα για να πάρετε ψήφους, να είστε πολύ προσεχτικοί. Γιατί ο ανθρώπινος αυτός πόνος χαστουκίζει πολιτικά.

Διογένης