Καταρρέει η ανθρωπότητα στο Χαλέπι… Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι ψάχνουν ελπίδα (pics-video)

Κατάρρευση της ανθρωπότητας χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ την ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Χαλέπι. Η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών που ελέγχουν περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου καθυστερεί. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε περιοχές που είναι πεδία μάχης ενώ πολλοί εκτελούνται από τις πολιτιτοφυλακές μέσα στα σπίτια τους. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρού 100 παιδιά, ασυνόδευτα είναι παγιδευμένα σε κτίριο στο ανατολικό Χαλέπι. Το σκηνικό παραπέμπει σε ταινία τρόμου με την διεθνή κοινότητα που φέρει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την διάλυση της Συρίας, να  παραμένει ουσιαστικά αμέτοχη και παγιδευμένη σε μια άνευ ουσίας διπλωματία.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμπλοκή στα σχέδια για την αποχώρηση μαχητών και αμάχων από περιοχές στα ανατολικά του Χαλεπίου, είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ώστε η εκκένωση να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού για Ανθρωπιστικά Θέματα ( UNOCHA).

Οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των ανταρτών φτιάχνουν τις βαλίτσες τους και καίνε κάποια από τα υπάρχοντά τους λίγο πριν εγκαταλείψουν την περιοχή, φοβούμενοι λεηλασίες από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους τους ιρανούς πολιτοφύλακες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Από αργά χθες το βράδυ που ανακοινώθηκε η συμφωνία για την εκκένωση της περιοχής, οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου έβαζαν φωτιά στα προσωπικά τους είδη που δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους, όπως φωτογραφίες, βιβλία, ρούχα, ακόμη κι ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.

Η εκεχειρία και η συμφωνία εκκένωσης της περιοχής, η οποία συνήφθη μεταξύ της Ρωσίας–του ισχυρότερου συμμάχου του σύρου προέδρου–και της Τουρκίας, τερμάτισε τις πολυετείς ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή και χάρισε στον Άσαντ τη μεγαλύτερη νίκη του έπειτα από πέντε χρόνια πολέμου και πλέον.

Η εκκένωση της περιοχής αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα τα ξημερώματα αλλά καθυστέρησε για λόγους που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: TheTOC, BBC