Κάθε 18 λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Aπογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας σε σχέση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για έναν καρκίνο-που παρά το γεγονός ότι μπορεί να προληφθεί-  εξακολουθεί να αφαιρεί τη ζωή από εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο.

Μόνο στην Ευρώπη κάθε 18 λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ενώ ημερησίως ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 80000.

Με την ευκαιρία της 11ης Ευρωπαϊκής εεβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που άρχισε σήμερα, παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί, σε διάσκεψη Τύπου, τα αποτελέσματα κοινωνικής δημογραφικής έρευνας στην οποία συμμετείχαν 1295 γυναίκες ηλικίας 20-64 χρονών από την Μητροπολιτική Περιφέρεια Ταμασού Ορεινής.

Η έρευνα διεξήχθη με πρωτοβουλία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επειχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ) σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, από την επιδημιολόγο Λία Δημητρίου.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ Μαίρη Παπαδοπούλου ανέφερε πως συμπερασματικά η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες από μη αστικές περιοχές με χαμηλότερο μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο γνωρίζουν λιγότερα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και κάνουν πιο σπάνια το τεστ Παπανικολάου.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το συμπέρασμα της έρευνας ότι το 28% του δείγματος(το 1/3 δηλαδή των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα)  δήλωσε ότι κάνει το τεστ σπάνια ή και ποτέ!

Απογοητευτικό είναι εξάλλου το πόρισμα το οποίο δεικνύει πως αρκετές γυναίκες δεν έχουν ενημερωθεί για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Συγκεκριμένα τρεις στις δέκα γυναίκες περίπου ανέφεραν πως δεν γνωρίζουν τίποτα για το εμβόλιο. Μόνο ένα 11,4% του δείγματος έχει εμβολιαστεί.

Δωρεάν Παπ τεστ σε ιδιώτες γυναικολόγους

Ο Πρόεδρος της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου ενημέρωσε τον γυναικείο πληθυσμό για την συνεργασία των γυναικολόγων του ιδιωτικού τομέα με το Υπουργείο Υγείας. Οπως είπε, μια γυναίκα μπορεί να κάνει παπ τεστ σε ιδιώτη γυναικολόγο, δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα παραπεμπτικό από γυναικολόγο των κρατικών νοσηλευτηρίων.

dialogos