Η μητέρα των μαχών στο Παραλίμνι

Σε λίγε μέρες καλούμαστε ν’ αποφασίσουμε για τον πρώτο πολίτη της πόλης, ευελπιστώντας ότι αυτός τον οποίο θα εμπιστευτούμε, μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάνοντας την περιοχή που ζούμε και κινούμαστε περισσότερο ανθρώπινη και υποφερτή.

Ποιο είναι όμως το πορτραίτο του δημάρχου που πραγματικά θέλουμε;

Το ευκταίο θα ήταν κατά τον Αριστοτέλη, αυτός που θα εμπιστευτούμε να έχει τις αρετές ενός σωστού ανθρώπου, δηλαδή αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη,  φιλικότητα, τιμιότητα, αξιοπιστία και επιμονή.

Προσπάθησα να εντοπίσω σε ποια από τις πόλεις της Κύπρου θα δοθεί η μεγαλύτερη μάχη. Τελικά κατέληξα ότι οι μάχες θα είναι πολλές, η μητέρα των μαχών, όμως, αναμένεται να δοθεί στο Παραλίμνι.

Στην συγκεκριμένη περιοχή, λοιπόν, έχουμε το εξής οξύμωρο σχήμα. Ο νυν δήμαρχος στις προηγούμενες εκλογές έβαλε το συμφέρον του δήμου και των δημοτών του πάνω από το κομματικό και κατάφερε να δώσει ένα ισχυρό μάθημα στον ΔΗΣΥ, ο οποίος -όχι απλώς δεν πρόκρινε την υποψηφιότητά του- αλλά τον πολέμησε, όπου και όπως μπορούσε,  χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, αφού η ήττα που δέχθηκε το κόμμα σε μια περιοχή Συναγερμικοκρατούμενη ήταν παταγώδης.

Ο αντάρτης Θεόδωρος Πυρίλλης έκανε την Πινδάρου στη Λευκωσία να καταλάβει ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, τουλάχιστον, τα κομματικά μαγειρεία δεν είναι ευπρόσδεκτα από τα μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Στη νέα εκλογική διαδικασία, λοιπόν, ο αντάρτης Δήμαρχος θ’ αναμετρηθεί με έναν πολύ φιλόδοξο νεαρό, τον Γιώργο Νικολέττο, ο οποίος έχει την κομματική στήριξη του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν έχει διατυπωθεί επισήμως, αφού θέση του κόμματος είναι η ψήφος κατά βούληση.

Επειδή η κοινωνία όμως είναι μικρή, όλοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις.

Το παιχνίδι, λοιπόν, θα έχει πολύ ενδιαφέρον μέσα στον αγωνιστικό χώρο (τοπική κοινωνία) αλλά και έξω από αυτόν στις κερκίδες (ΔΗΣΥ Λευκωσία).

Για την ανάδειξη ενός δημάρχου αυτό που χρειάζεται και πρέπει να το «λαμβάνουν» συνεχώς και κάθε μέρα οι δημότες είναι η αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια έχουν πολλοί, αρκετοί όμως, την έχασαν ή την χάνουν, μπροστά στο σκοπό τους να επανεκλεγούν,  πέφτοντας χαμηλά στα μάτια του κόσμου,  αδικώντας και τους ίδιους ακόμα τους εαυτούς τους .
Δικαιοσύνη. Άλλη μια λέξη πολύ δύσκολη ακόμα και για αυτούς που την έχουν σπουδάσει. Πολύ περισσότερο, όμως, για έναν Δήμαρχο  που κάθε μέρα κάνει συμβιβασμούς.
Φιλικότητα. Η απόλυτα προσποιητή προσέγγιση, που ανέξοδα διαθέτουν όλοι οι υποψήφιοι.

Τιμιότητα. Το ζητούμενο της εποχής μας. Τίμιος Δήμαρχος δεν είναι μόνο αυτός που δεν θα καταχραστεί δημόσιο χρήμα, αλλά και αυτός που μπορεί να κοιτά στα μάτια τον πολίτη συνεχώς και μετά το τέλος της θητείας του.

Και τέλος φτάνουμε στην αξιοπιστία. Αυτή έχει χαθεί από τους περισσότερους και ίσως υπάρχει μόνο ως αρετή και ως λέξη.

Τώρα, λοιπόν, πρέπει εμείς να διαλέξουμε έναν Δήμαρχο που να διαθέτει αυτές τις αρετές ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος  αυτών.

Να διαλέξουμε ένα Δήμαρχο, που έχει δώσει εξετάσεις και έχει πετύχει ή έναν υποψήφιο ο οποίος δεν έχει δοκιμαστεί και ίσως να δικαιούται την ευκαιρία του;

Επέλεξα να φέρω ως παράδειγμα το Παραλίμνι, διότι εκεί αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η εικόνα. Δηλαδή, από τη μία έχουμε έναν δήμαρχο αποφασιστικό, που δεν υπολόγισε κόστος και συγκρούστηκε ολομέτωπα με την διαφθορά (υπόθεση υπαλλήλων στις παραλίες), διεκδικητικό (άστραψε και βρόντηξε στη Βουλή για το θέμα της μαρίνας) και απόλυτα αυθεντικό.

Από την άλλη, έχουμε έναν υποψήφιο Δήμαρχο, ο οποίος κινείται επιθετικά, χωρίς όμως και ο ίδιος να μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το μένος.

Η επιμονή του να κατηγορεί συνεχώς τον ανθυποψήφιό του πρέπει να στηρίζεται σε στοιχεία, κάτι που τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει.

Ο μηδενισμός του έργου στον Δήμο Παραλιμνίου, στον οποίο ο κ. Νικολέττος προβαίνει συνεχώς (προφανώς κατ’ εντολή των επικοινωνιολόγων του) στην ουσία μηδενίζει και το έργο των Δημοτικών Συμβούλων, που τώρα  τον υποστηρίζουν!

Η εκτίμηση λοιπόν για την επιλογή του τοπικού άρχοντα στην περιοχή, είναι ότι θα έχουμε άλλη μια μάχη μεταξύ του κομματικού κατεστημένου, με την βούληση της τοπικής κοινωνίας η οποία, όμως, γνωρίζει πολύ καλά τον καθένα.