Η Πάφος απο σήμερα επίσημα Πολιτιστική Πρωτεουσα της Ευρώπης για το 2017

Η Πάφος παίρνει επίσημα σήμερα τη σκυτάλη της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017. Η πόλη του Αγαπήνωρα είναι έτοιμη για την επίσημη τελετή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην ανακαινισμένη πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη υπαίθρια εκδήλωση που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Επί σκηνής θα βρεθούν εκατοντάδες χορευτές και άλλοι καλλιτέχνες ενώ ο συνολικός αριθμός των συντελεστών ξεπερνά τα 500 άτομα. Άλλοι τόσο θα είναι αυτοί που θα εργαστούν για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.
Η κεντρική σκηνή στήθηκε στην ανακαινισμένη πλατεία της 28ης Οκτωβρίου μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο της πόλης και στο κέντρο των νεοκλασικών κτιρίων. Στο χώρο δεσπόζει εδώ και  μέρες το σκηνικό για την παράσταση της Γαλάτειας και του Πυμγαλίωνα ενώ αμέσως μετά θα δοθεί η συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη.
Στην τελετή θα παραστεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, αντιπροσωπείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πόλεις που διετέλεσαν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, καθώς και αντιπροσωπεία από την πόλη Άαρχους της Δανίας που είναι μαζί με την Πάφο οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες για φέτος.  Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει τελικά ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και χορωδία Τουρκοκύπριων μαθητών οι οποίοι μαζί με Ελληνοκύπριους μαθητές θα ενώσουν τις φωνές τους στη μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού.
Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του διημέρου ΕΔΩ.
Φαίδωνος: Φιλοδοξούμε να αφήσουμε ένα ευδιάκριτο αποτύπωμα
Η Πάφος φιλοδοξεί να αφήσει στο θεσμό της ΠΠΕ ένα ευδιάκριτο αποτύπωμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος της πόλης Φαίδωνας Φαίδωνος, υπενθυμίζοντας ότι η Πάφος είναι φορέας μιας μακραίωνης και πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς, έτοιμη να διαδραματίσει ξανά το ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καταβάλλοντας μια εμφανή προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης.

Ο κ. Φαίδωνος είπε πως είναι πεπεισμένος ότι το 2017 θα αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία της Πάφου, που με υπερηφάνεια προσκαλεί τον καθένα να ζήσει και να απολαύσει την ξεχωριστή εμπειρία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Σήμερα, ανέφερε, ημέρας της επίσημης τελετής ανάληψης της ΠΠΕ, από το πρώτο στάδιο του μεγάλου εγχειρήματος της διεκδίκησης του τίτλου της ΠΠΕ για το 2017 ο Δήμος Πάφου συνειδητά επέλεξε όπως αυτό αποτελέσει συλλογική υπόθεση των οργανωμένων συνόλων και των πολιτών της Επαρχίας Πάφου.

Ο Δήμος Πάφου επιστράτευσε όλες τις δυνάμεις και δυνατότητες της πόλης για να τη μετατρέψει σε κινητήριο άξονα μιας πορείας μεταμόρφωσης και αναγέννησης, της οποίας το 2017 δεν θα είναι παρά ένας διακεκριμένος σταθμός, σημείωσε.

Έχοντας την αποφασιστική στήριξη του κράτους σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο Δήμος Πάφου και ο Οργανισμός Πάφος 2017 σήκωσαν και σηκώνουν μαζί το βάρος της υλοποίησης ενός φιλόδοξου εγχείρημα που, διατρέχοντας τους βασικούς πυλώνες της ταυτότητας και της ζωής της πόλης, επηρεάζει ήδη ολόκληρη την κοινωνία της.
Στο μεταξύ ο Δήμος Πάφου, με γραπτή του ανακοίνωση, πληροφορεί το κοινό ότι κατά τη διάρκεια του διήμερου του εκδηλώσεων για την Επίσημη Έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, θα λειτουργούν δωρεάν οι παρακάτω δημόσιοι και ιδιωτικοί Χώροι Στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι χώροι αυτοί είναι το Γήπεδο Γ.Σ. Κόροιβος , το Πρώην Τούρκικο Γήπεδο (παρά το 7ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου),ο Νέος Χώρος Στάθμευσης πίσω από την Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου (κέντρο πόλης),ο Χώρος Στάθμευσης Κυβερνητικών Κτιρίων,ο Χώρος Στάθμευσης έναντι Δικαστηρίου, ο Υπόγειος Χώρος Στάθμευσης συγκροτήματος Γερακόπετρα (Πολυκατοικία Πιττοκοπίτη),ο Χώρος Στάθμευσης Καραβέλλας,ο Χώρος Στάθμευσης καφετέριας Muse στο Μουσαλλά, ο Ιδιωτικός Χώρος Στάθμευσης έναντι Κυβερνητικών Κτιρίων, ο Χώρος Στάθμευσης λεωφόρου Αποστόλου Παύλου (έναντι Οικονομικού Τμήματος Δήμου Πάφου), ο Χώρος Στάθμευσης Παφιακού Σταδίου.

Στο χώρο του Παφιακού σταδίου, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα υπάρχει το Σάββατο μικρό λεωφορείο για τη δωρεάν μεταφορά του κοινού στο κέντρο της πόλης από τις 5.30 μ.μ. έως τις 7.30 μ.μ.

Οι δρόμοι που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους οδηγούς για τις μετακινήσεις τους είναι:
Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Χαράλαμπου Μούσκου, Νεόφυτου Νικολαϊδη, Γρίβα Διγενή (μέχρι το ύψος της CYTA) και 1ης Απριλίου.

Κλειστή για τα οχήματα θα είναι η οδός 25ης Μαρτίου (κατά μήκος του Δημοσίου Κήπου)

Ο δρόμος Γρηγόρη Αυξεντίου (πίσω από την Αστυνομία) θα είναι ανοιχτός για όλους όσοι θα χρησιμοποιήσουν τους Χώρους Στάθμευσης του Γ.Σ. Κόροιβος, του πρώην Τούρκικου Γηπέδου και του Νέου Χώρου Στάθμευσης πίσω από την Αστυνομία.

Προς αποφυγή ταλαιπωρίας, παρακαλείται το κοινό να αποφεύγει την χρήση αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής, καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Πάφου.

 

 

politis.