Η Οξάνα δεν δικαιώθηκε-H υπόθεση που στοιχειώνει την Κύπρο από το 2001

Επτά χρόνια μετά την καταδικαστική για την Κύπρο απόφαση του ΕΔΑΔ, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού αθώωσε χθες τους τρεις κατηγορούμενους για τον μυστηριώδη θάνατο της 21χρονης Οξάνα Ράντσεβα, η υπόθεση της οποίας στοιχειώνει την Κύπρο από το 2001. Πρόκειται για δυο πρώην αστυνομικούς που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παράλειψης καθήκοντος και τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου «Ζυγός» στο οποίο εργαζόταν η 21χρονη Ρωσίδα, για την κατηγορία του εγκλεισμού προσώπου. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει επαρκής μαρτυρία που να ενοχοποιεί τους κατηγορούμενους, υιοθετώντας ουσιαστικά τα επιχειρήματα της υπεράσπισης.
Το χρονικό του τέλους
Η άτυχη Οξάνα έφθασε στην Κύπρο στις 16 Μαρτίου 2001, προκειμένου να εργαστεί ως χορεύτρια σε καμπαρέ. Η αρχή του τέλους για την 21χρονη ξεκίνησε όταν το έσκασε από τον χώρο διαμονής της, θέλοντας να ξεφύγει από τον κόσμο της νύχτας. Τρεις ημέρες αργότερα εντοπίστηκε από τον ιδιοκτήτη του καμπαρέ, ο οποίος την οδήγησε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού για να δηλώσει πως δεν χρειαζόταν πλέον τις υπηρεσίες της. Την υπόθεση χειρίστηκαν δύο μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού (αξιωματικός βάρδιας και λοχίας), οι οποίοι παρέδωσαν την 21χρονη, χωρίς να προβούν στα δέοντα, στον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου. Εκείνος φέρεται να τη μετέφερε σε διαμέρισμα, από όπου στις 28 Μαρτίου του 2001 προσπάθησε να διαφύγει από το μπαλκόνι, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο πέφτοντας στο κενό. Το δικαστήριο χαρακτήρισε τις συνθήκες θανάτου της περίεργες, ωστόσο δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρξε ποινική ευθύνη άλλων για τον θάνατό της. Το ιατροδικαστικό πόρισμα απέδωσε τον θάνατο της νεαρής σε πτώση, από μεγάλο ύψος.
Καταδίκη από το ΕΔΑΔ
Ο πατέρας της Ράντσεβα προσέφυγε, στις 26 Μαΐου 2004, στο Ευρωπαϊκού Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, ενώ το θέμα της Οξάνας πήρε τεράστιες διαστάσεις, με αφορμή το εισαγωγικό άρθρο της Χίλαρι Κλίντον στην ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη σωματεμπορία στις διάφορες χώρες. Σύμφωνα με απόφαση του ΕΔΑΔ που εκδόθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2010, η Κυπριακή Αστυνομία δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της ζωής της 21χρονης, ενώ κενά διαπιστώνονται και στην έρευνα για την εξακρίβωση των αιτίων θανάτου της. Δύο μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τριμελή επιτροπή ποινικών ανακριτών, που καλούνταν να διερευνήσουν οποιαδήποτε ποινική ευθύνη φέρουν για τον θάνατο της 21χρονης πρόσωπα, αρχές της Δημοκρατίας, ή μέλη της Αστυνομίας. Ο ογκώδης φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης ολοκληρώθηκε το 2012 και οι κατηγορίες απαγγελθήκαν στις 18 Δεκεμβρίου του 2013 ωστόσο η ακροαματική διαδικασία αναβαλλόταν κατ’ επανάληψη λόγω έλλειψης χρόνου και μόλις πρόσφατα ξεκίνησε η εκδίκασή της.
Κατακραυγή
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την κατακραυγή οργανώσεων που αγωνίζονται για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας, με την πρόεδρο του Cyprus Stop Trafficking Ανδρούλλα Χριστοφίδου Henriques να διερωτάται «μήπως καμιά κοπέλα δεν βρέθηκε νεκρή στο πεζοδρόμιο; Ευτυχώς που όλα τούτα που λέγονται και γράφονται γύρω από τον θάνατο της νεαρής Οξάνα είναι νοσηρές φαντασίες. Αλλά κάτι τέτοιες φαντασίες κάνουν πολλούς από εμάς να μην έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη του κράτους και να αποδεχόμαστε την αυτοδικία».

Πηγή:politis.com