Επιστροφή στο Μοντ Πελεράν. Αύριο η έναρξη του κρίσιμου τριημέρου

Τις διαφορές στο ζήτημα της Ασφάλειας, θα επιχειρήσουν να κωδικοποιήσουν και να γεφυρώσουν το επόμενο τριήμερο στο Μοντ Πελεράν, οι εμπειρογνώμονες της κάθε πλευράς, με σκοπό την επανάληψη της Διάσκεψης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη μελών της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στην ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής το διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος θα εκπροσωπεί και την Κυπριακή Δημοκρατία, συμμετέχουν επίσης ο Τουμάζος Τσελεπής, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, ο αντισυνταγματάρχης Νεόφυτος Παχουλίδης, ο οποίος υπηρετεί στην Κυπριακή Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ο πανεπιστημιακός Αρης Κωνσταντινίδης, ο διπλωμάτης Παντελής Παντελίδης ο οποίος υπηρετεί στο Προεδρικό και διπλωμάτες που στελεχώνουν το γραφείο του διαπραγματευτή.

Επικεφαλής της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, της ελληνικής ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκεύοπουλος, της τουρκικής ο υφυπουργός εξωτερικών Αχμετ Μουχτάρ Γκιουν, ο Τζόναθαν Αλεν από πλευράς Βρετανίας, ενώ από Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρευρεθεί ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της στη Γενεύη, Πίτερ Σορενσεν. Το συντονισμό θα έχει ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο πρόεδρος της Δημοκρατία, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε τη δήλωση Ερντογάν για σύνδεση του θύλακα των Κοκκίνων με την Μόρφου

Απέναντι μας η Τουρκία

«Ο χάρτης της τ/κ πλευράς δεν συμβαδίζει με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Έχουμε απέναντι μας την Τουρκία, συζητούμε και όλα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.» δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε τον χάρτη που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο τούρκος αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς.Επανέλαβε ότι ο μεγαλύτερος εγγυητής της Ασφάλειας στην Κύπρο είναι η Τουρκία.

«Η Τουρκία με αυτή την έννοια δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα εγγυητικά της δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο οι συνομιλίες συνεχίζονται. Δεν θα είμαστε η πλευρά που θα σηκωθεί από το τραπέζι. Αλλά λέγοντας ότι δεν θα είμαστε η πλευρά που θα σηκωθούμε από το τραπέζι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να πιεστούμε σε υποχωρήσεις που δεν θα αποδεχτούμε» είπε.

Οι πιο αποτελεσματικές εγγυήσεις, είναι αυτές του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε σε παρέμβαση του ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σερκέι Λαβρόφ.

Ο ρώσος αξιωματούχος,άφησε αιχμές για την απουσία της Ρωσίας και των άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη διάσκεψη για την Κύπρο

«Αυτό πιστοποιεί πως κάποιοι δεν επιθυμούν την εκδοχή σύμφωνα με την οποία την ασφάλεια της Κύπρου εγγυάται το ΣΑ του ΟΗΕ και όχι κάποια χώρα χωριστά ή δυο-τρεις άλλες. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι σωστό.»

Σε ότι αφορά την συνέχιση των συνομιλιών επί Κυπριακού εδάφους, την εβδομάδα που διανύουμε δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί

Πηγή:ant1iwo