Επιστολή Σιμπέρ στον Γ.Γ. ΟΗΕ για την απόφαση της Βουλής

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απέστειλε η «πρόεδρος της βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ, καταγγέλλοντας την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 και ζητώντας από τον ΓΓ των ΗΕ να προβεί άμεσα σε ενέργειες με στόχο «η ελληνοκυπριακή ηγεσία να αποστασιοποιηθεί από το ιστορικό αυτό λάθος», κατά την έκφρασή της.
Στην επιστολή της η κ. Σιμπέρ ισχυρίζεται ότι η απόφαση της Βουλής είναι αντίθετη με τη διαπραγματευτική διαδικασία και την κοινή διακήρυξη της 11ης  Φεβρουαρίου 2014, ενώ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς περί «ελληνοποίησης» του νησιού.
Αναφέρει ακόμα ότι εξεπλάγηκε από τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που προσπάθησε – κατά τον ισχυρισμό της – να μειώσει τη σημασία και τις επιπτώσεις της εν λόγω απόφασης.
 «Αυτή η συμπεριφορά δικαιολογεί την εμμονή της τ/κ πλευράς σε θέματα πολιτικής ισότητας, αποτελεσματικής συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ζητήματα που αφορούν το πρωτογενές δίκαιο και τη συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεων και της Συνθήκης Συμμαχίας,» όπως αναφέρει.
Επαναλαμβάνει τη θέση της τ/κ πλευράς που αμφιβάλλει για «την καλή θέληση και την ειλικρίνεια της ε/κ πλευράς να εξεύρει λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ» και έχει ενισχύσει την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους Ε/κ. Κάνει λόγο επίσης για «πρόσφατη αδιαλλαξία της ε/κ ηγεσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», κατά τον ισχυρισμό της.
Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει συναίνεση ανάμεσα σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στους Τ/κ στα κατεχόμενα επί του θέματος.
Η κ. Σιμπέρ επισυνάπτει στην επιστολή της προς τον ΓΓ  του ΟΗΕ κοινή διακήρυξη της «βουλής» που καταδικάζει την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Τέλος καλεί τον κ. Γκουτέρες να αναλάβει «άμεση δράση ώστε να διασφαλίσει ότι η ε/κ ηγεσία θα αποστασιοποιηθεί από αυτό το ιστορικό λάθος που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα,» όπως ισχυρίζεται.

Πηγή:sigmalive