Σοβαρές ενστάσεις έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς τους όρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου. Στον ενδιάμεσο χώρο, ειδικά, πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος έθεσε τέτοιους όρους ώστε να εξαγκάσει κόμματα να μείνουν εκτός ή να καταστήσει το σώμα ανενεργό.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, μάλιστα, το είπε φωναχτά. Μιλώντας και στο ραδιόφωνο του «Πολίτη», αλλά και στη μεσημβρινή εκπομπή του Σίγμα, κατήγγειλε έμμεση προσπάθεια του Προέδρου να εισαγάγει το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού στους όρους λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου. Αν αυτή είναι η θέση του Προέδρου, αν δηλαδή αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής η αποδοχή συμφωνιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των ομόφωνων αποφάσεων του ΕΣ, τότε, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, στο Εθνικό θα συμμετέχουν μάξιμουμ δυο κόμματα, το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ ή μόνο ο ΔΗΣΥ, αφού και το ΑΚΕΛ είχε τις δικές του ενστάσεις. Ο κ. Λιλλήκας ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία θα στείλει γραπτώς τις θέσεις της. Τις δικές τους ενστάσεις ξεδίπλωσαν γραπτώς χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ.
Επιστολή Νικόλα
Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την οποία εξασφάλισε ο «Π», ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε τη διαφωνία του στον πολιτικό όρο του Προέδρου ότι το σώμα θα πρέπει να διαλέγεται και να ανταλλάζει απόψεις μόνο για «την προσπάθεια τερματισμού της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας, στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τις κατά καιρούς συμφωνίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου». «Α) Για λόγους αρχής, διαφωνούμε γενικώς με την επιβολή οποιωνδήποτε πολιτικών όρων στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Μόνο διαδικαστικοί όροι είναι θεμιτό και εύλογο να τίθενται προς συζήτηση. Β) Δεν πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να στερεί από οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό κόμμα το δικαίωμα να διαφωνεί με κάποια ή κάποιες από τις συμφωνίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ή ακόμα και με ομόφωνες αποφάσεις του σώματος οι οποίες ενδεχομένως μάλιστα να λήφθηκαν πριν από την ίδρυση κάποιου/ων κόμματος/ων», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος. Ανέδειξε ακόμη ότι το Κυπριακό επηρεάζεται και από άλλες παραμέτρους και ενδεικτικά ανέφερε το θέμα του φυσικού αερίου ή την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και θα έπρεπε να έχει το Εθνικό Συμβούλιο τη δυνατότητα να επεκτείνεται και σε αυτά τα ζητήματα.
Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του σώματος, διαφώνησε με την εκπροσώπηση των κομμάτων μόνο από τον πρόεδρό τους. Ο κ. Παπαδόπουλος συμφώνησε με την ιδέα της σύγκλησης του Εθνικού ανά δίμηνο, αν και ζήτησε να υπάρχει ευελιξία αναλόγως εξελίξεων, ενώ διαφώνησε με τους όρους Αναστασιάδη για την εμπιστευτικότητα, κατηγορώντας τον εμμέσως πλην σαφώς για προσπάθεια συσκότισης την οποία δεν πρόκειται να αποδεχθεί το ΔΗΚΟ. Εξάλλου, σχολιάζοντας την πρόταση Αναστασιάδη για αναστολή της συμμετοχής αρχηγού που παραβίασε τις αρχές λειτουργίας του σώματος, διερωτήθηκε ποιος θα κρίνει ότι ο αρχηγός κόμματος παραβίασε αυτές τις αρχές και τι γίνεται όταν η παραβίαση προέρχεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατηγόρησε ακόμη τον Πρόεδρο ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το φαινόμενο των διαρροών ως πρώτης τάξεως «εργαλείο» για αναστολή της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου. Κατά τα άλλα ο κ. Παπαδόπουλος συμφώνησε με την αποστολή της ημερήσιας διάταξης στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και με τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Αρχηγών για ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης.
Επιστολή Σιζόπουλου
Διευκρινίσεις για το αν είναι όρος συμμετοχής των κομμάτων η αποδοχή των κατά καιρούς συμφωνιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ. «Θα θέλαμε να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες συμφωνίες περιλαμβάνονται στην παρ. (α) και ποιες αποφάσεις στην παρ. (β). Ποιος θα καθορίζει ή με ποια διαδικασία θα καθορίζεται ποιες αποφάσεις του ΕΣ είναι άκρως απόρρητες και ποιες όχι», έριξε το γάντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ με επιστολή του. Οι Σοσιαλδημοκράτες επαναβεβαίωσαν στο πλαίσιο παγκύπριας συνδιάσκεψης την περασμένη Τετάρτη ότι δεν αποδέχονται ως όρο συμμετοχής στο Εθνικό Συμβούλιο τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ΕΔΕΚ προώθησε στον Πρόεδρο και εξασέλιδο έγγραφο με τις προτάσεις της για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου.
Πηγή:Πολίτης