Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους διαμηνύει η Μάλτα

Ενημερώνοντας τον Τύπο στη Μάλτα, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι πολιτικά αδύνατο και πως η Μάλτα σε αυτό το θέμα ταυτίζεται με τη Γερμανία. Σημείωσε ότι η Μάλτα δανείστηκε ακριβά για να δανείσει την Ελλάδα φτηνά, 3,3% του ΑΕΠ της και πως οι φορολογούμενοι, “έστω και στα χαρτιά, θέλουν να βλέπουν ότι τα λεφτά αυτά δεν χάθηκαν”.
O Υπουργός Οικονομικών της Μάλτας σημείωσε, μάλιστα, ότι “το ΔΝΤ δεν δέχεται κούρεμα στα δικά του ποσά σαν αυτό που ζητάει”, όμως εξέφρασε αμφιβολίες και για το αν το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% είναι επιτεύξιμο μακροπρόθεσμα.  Κατέληξε, όμως, ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι απαραίτητη. “Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ. Είναι άσχημο να διαφωνούν οι 3 θεσμοί”, είπε ο Υπουργός, “η πρώτη φορά που διαφώνησαν ήταν η Κύπρος και εκεί υπέφεραν οι καταθέτες”, σημείωσε.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Έντρουαρντ Σικλούνα είχε ήδη εξηγήσει ότι “με συνετή οικονομική διαχείριση, μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη και η Μάλτα το έχει αποδείξει”, καθώς η SnP την αναβάθμισε πρόσφατα από το ΒΒΒ σε A- /BBB+. Η χώρα έχει πλέον έλλειμμα κάτω του -0,7% με ανάπτυξη, εισάγει εργαζομένους και θέλει μετανάστες από άλλα μέρη της ΕΕ. Η ανεργία της είναι η 2η χαμηλότερη στην ΕΕ και το ίδιο ισχύει για τη νεανική ανεργία. “Είμαστε μικροί, αλλά παρατηρητικοί”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/.sigmalive