Γιατί δεν πρέπει να φορτίζεις ποτέ το κινητό σου σε δημόσιους χώρους

Σίγουρα σου έχει συμβεί: είσαι στο δρόμο, ταξιδεύεις ή έχεις βγει σε κάποιο ραντεβού και ακούς την ειδοποίηση πως η μπαταρία του κινητού σου τηλεφώνου αδειάζει και ψάχνεις αμέσως να βρεις πού θα το φορτίσεις.

Όμως σε πρόσφατο άρθρο του CNN Money, με τον τίτλο “Παρακαλώ σταματήστε να φορτίζετε τα κινητά σας σε δημόσιες θύρες” ειδικοί σε θέματα κυβερνο – ασφάλειας, εξηγούν πως μια κίνηση που σχεδόν όλοι συχνά κάνουμε, κρύβει πολλούς κινδύνους.
Τέτοιες δημόσιες θυρίδες φόρτισης κινητών υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα αεροδρόμια, σε πάρκα και κεντρικές πλατείες στις μεγαλουπόλεις, ακόμα και σε καφετέριες, αλλά ο Drew Paik (της εταιρείας Authentic8, η οποία ειδικεύεται σε ζητήματα ασφαλείας των νέων τεχνολογιών) εξηγεί πως ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν κάποιος χάκερ έχει “πειράξει” αυτή τη θύρα φόρτισης και τονίζει πως αν αυτό έχει συμβεί, τότε είναι πανεύκολο για τον χάκερ να πάρει προσωπικά στοιχεία, αρχεία και ό,τι άλλο θέλει από το κινητό σου τηλέφωνο, με την ίδια ακριβώς άνεση που εσύ μετάφερεις με το αντίστοιχο καλώδιο φόρτισης, data σε άλλες συσκευές σου όπως το pc ή το tablet σου μέσω μιας θύρας USB.

Το πόσο μεγάλη άγνοια υπάρχει για την επικινδυνότητα της φόρτισης κινητών ή άλλων συσκευών με καλώδιο σε δημόσια θύρα USB, το συνειδητοποίησαν τα μέλη της εταιρείας Authentic8, σε πρόσφατο συνέδριο για την ασφάλεια των νέων τεχνολογιών που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.
Η εταιρεία έστησε ένα είδος “κοινωνικού πειράματος” στο συνέδριο, τοποθετώντας σε κεντρικό σημείο του συνεδριακού χώρου, έναν “σταθμό – φόρτισης” με δημόσιες θύρες. Έτσι διαπίστωσαν πως το 80% των ανθρώπων έσπευσαν να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα χωρίς να κάνουν καμία ερώτηση για το αν είναι ασφαλής η θύρα και μάλιστα αυτό το έκαναν οι συμμετέχοντες σε ένα συνέδριο που είχε θέμα τα προβλήματα ασφαλείας των νέων τεχνολογιών.
Όπως τονίζουν προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εντοπίσεις αν μια δημόσια θύρα φόρτισης έχει “πειραχτεί” από χάκερς έτσι οι ειδικοί σου συστήνουν να φορτίζεις το κινητό σου μόνο στο σπίτι ή σε έναν άλλο προσωπικό σου χώρο και να προμηθευτείς μια φορητή USB μπαταρία για να μην ξεμείνεις ποτέ χωρίς μπαταρία στο δρόμο.

 

-mag.sigmalive