Γιατί δεν δίνουν όλοι οι πολιτικοί πληρεξούσια τους στο Γενικό Ελεγκτή;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός άξιου ηγέτη; Να είναι τίμιος και αποτελεσματικός. Ένα από αυτά τα 2 συστατικά στοιχεία να απουσιάζει τότε ο πολιτικός κρίνεται ως ακατάλληλος.

Για όσους θα διαβάσουν το άρθρο τούτο, θα ξεκινήσω με ένα ερώτημα το οποίο πλείστοι εξ ημών έχουμε ήδη έτοιμη την απάντηση: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην τιμιότητα των πολιτικών μας;». Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από «όχι». Σίγουρα δεν είναι όλοι οι πολιτικοί κλέφτες. Από τη στιγμή όμως που υπάρχει αυτό το γενικό συναίσθημα, τότε δυστυχώς μαζί με τα ξερά καίγονται «και τα χλωρά».

Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί ο λαός θεωρεί ότι όλοι οι πολιτικοί του είναι κλέφτες; Γιατί απλούστατα τα σκάνδαλα τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, έχουν κλονίσει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη του λαού προς τους ηγέτες του. Κάποιοι καταδικάστηκαν, άλλοι δικάζονται, ενώ για άλλους η μπόχα της κλοπής είναι τόσο έντονη που ακόμα και εάν γλίτωσαν ή δεν διώχθηκαν, έχουν καταδικασθεί στην συνείδηση της κοινής γνώμης. Ο λαός και όλοι εμείς πιστεύουμε ότι όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, μπαίνουν στον πειρασμό να βάλουν το δάκτυλό τους στο μέλι;

Αυτό το συναίσθημα, είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Είναι μεταξύ των λόγων που ο πολίτης απομακρύνεται και δηλώνει αποχή από ιερό δικαίωμα του «εκλέγειν».

Εφόσον υπάρχει πρόβλημα τότε ποια είναι η λύση στο πρόβλημα; Αυτοί που ηγούνται του λαού, εφόσον και αυτοί θεωρούν και δεν εθελοτυφλούν, ότι υπάρχει, αυτή η σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης, η απάθειά τους συντηρεί και πολλαπλασιάζει αυτό το συναίσθημα.

Τη λύση στο πρόβλημα την έδωσαν 2 τοπικοί άρχοντες. Πρώτος ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης τον Μάιο του 2016 και πρόσφατα τον Δεκέμβριο του 2016, ο Δήμαρχος Σωτήρας Γιώργος Τάκκας. Αμφότεροι οι τοπικοί άρχοντες, παρέδωσαν στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, πληρεξούσια δικά τους και των μελών των οικογενειών τους, σύμφωνα με τα οποία εξουσιοδοτείται ο Γενικός Ελεγκτής να προβαίνει σε οποιοδήποτε έλεγχο και ανα πάσα στιγμή στη Κύπρο και στο εξωτερικό, σε όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, είτε τούτα είναι καταθέσεις, μετοχές, ακίνητα κλπ.

Αξίζει να παρατεθεί αυτούσιο το περιεχόμενο της συνοδευτικής επιστολής του Δημάρχου Σωτήρας Γιώργου Τάκκα προς τον Γενικό Ελεγκτή, με την οποία απέστελλε τα πληρεξούσια αυτά:

«Είμαστε μάρτυρες καθημερινά, δημοσιοποίησης σοβαρών σκανδάλων και περιπτώσεων όπου γίνεται διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Συνεπεία όλων αυτών των σκανδάλων, η εμπιστοσύνη του λαού προς τους ηγέτες του έχει κλονιστεί, ίσως και ανεπανόρθωτα.

Για τούτο, θεωρώ ότι αποτελεί υποχρέωση του κάθε εκλελεγμένου ή και του κάθε προσώπου που διαχειρίζεται ή και είναι σε θέση να επηρεάσει τη διάθεση δημόσιου χρήματος, να θέτει εαυτόν στον έλεγχο των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους. Τούτο δεν ενισχύει μόνο την εμπιστοσύνη του λαού, αλλά λειτουργεί και ως αντικίνητρο, για την ενασχόληση με την πολιτική προσώπων οι οποίοι έχουν δόλιες προθέσεις ή και αλλότρια κίνητρα.

Με βάση τα προαναφερθέντα, σας συναποστέλλω ειδικά πληρεξούσια έγγραφα δικά μου και της γυναίκας μου, σύμφωνα με τα οποία, μπορείτε να προβείτε σε έλεγχο όλων των περιουσιακών μας στοιχείων τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Τούτη η εξουσιοδότηση θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι και 5 χρόνια μετά την αποχώρησή μου από τη θέση του Δημάρχου Σωτήρας οποτεδήποτε και εάν αυτό συμβεί.»

Με αυτή τους την κίνηση, έγιναν οι πρώτοι πολιτικοί στην ιστορία που παίζουν πλέον με ανοιχτά χαρτιά έναντι των δημοτών τους. Πλέον κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει έστω και κατά το ελάχιστο την τιμιότητά τους. Πλέον οι δημότες τους νιώθουν ήσυχοι ότι αυτοί οι 2 πολιτικοί, διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα του τόπου τους χωρίς να υπάρχει ίχνος αμφιβολίας ως προς την εντιμότητά τους. Τόσο ο Πυρίλλης όσο και ο Τάκκας, επανεκλέγηκαν πανηγυρικά στους αντίστοιχους δήμους τους. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά να φαίνεται και τίμια. Δυστυχώς στις μέρες μας και ο Καίσαρας πρέπει και να είναι τίμιος και να φαίνεται τίμιος. Μόνο έτσι θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του λαού προς τους ηγέτες τους.

Μάταια περίμενα και περιμένω αυτή τους την κίνηση να την μιμηθεί και άλλοι πολιτικοί ή και κρατικοί αξιωματούχοι, ή και εν πάση περίπτωση, όσοι είναι σε θέση να διαχειρίζονται ή να μπορούν να επηρεάσουν την διάθεση δημοσίου χρήματος. Μάταια…

Εφόσον οι πολιτικοί δεν ευαισθητοποιούνται, αποτελεί υποχρέωση του λαού, να απαιτήσει από όλους τους πολιτικούς να μιμηθούν αυτή την πράξη. Αποτελεί υποχρέωση του κάθε σωστά δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη να μαυρίσει στις επόμενες ή στις όποιες εκλογές όποιο πολιτικό δεν προβαίνει σε ανάλογη πράξη. Αποτελεί υποχρέωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να κάτσουν στο σκαμνί όλους όσους αρνούνται να προβούν σε ανάλογη πράξη.

Διογένης