Βγήκε στο Αιγαίο το Τσεσμέ

Στις περιοχές του Βορείου Αιγαίου κινείται το ωκεανογραφικό Τσεσμέ.

Με την NAVTEX 244/17 μου εκδόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η Τουρκία ανακοινώνει ότι το TCG CESME θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες από τις 22 Φεβρουάριου και «μέχρι νεότερα» στην περιοχή η οποία εκτείνεται μεταξύ του Άθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

Οι κινήσεις του τουρκικού ωκεανογραφικού δεν παρακολουθούνται από κάποιο ελληνικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού ενώ δεν συνοδεύεται ούτε από κάποιο τουρκικό πλοίο.

Από ελληνικής πλευρά εκδόθηκε η αντί-NAVTEX 40/17 από τον σταθμό της Λήμνου όπου αναφέρεται πως ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει την συγκεκριμένη ΝAVTEX με αριθμό 244/17 γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα

Αντιδράσεις για την παρουσία του Τσεσμε στο Αιγαίο

Υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, σύσκεψη στην οποία εξετάστηκε η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Πηγές του Μοσχάτου υπενθύμιζαν πως η ΝΔ με επιστολή του Τομεάρχη Εξωτερικών προς τον υπουργό Εξωτερικών, έχει ζητήσει από τις 17 Φεβρουαρίου την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με θέμα την κατάσταση, την πορεία και τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Αναμενόμενο ήταν να λειτουργήσει o κλασσικός μηχανισμός της Τουρκίας και, τις  πρόσφατες προκλήσεις της στο ανατολικό Αιγαίο, να ακολουθήσει  άλλη στο βόρειο. Το παλιό παιχνίδι των δήθεν ερευνών των πλοίων  της γειτονικής χώρας,  που θυμούνται  τα επιστημονικά τους καθήκοντα κάθε φορά που για Άγκυρα επιλέγει – κυρίως για εσωτερικούς λόγους – την όξυνση με την Αθήνα, βρίσκεται πάλι στην ημερήσια διάταξη» σχολιάζει Το Ποτάμι και συμπληρώνει πως «εδώ και μερικές ώρες έχει ανοιχτεί στο Αιγαίο το πλοίο «Τσεσμέ» και μάλιστα με  ναυτιλιακή οδηγία (NAVTEX) του τουρκικού σταθμού  Σμύρνης που καμία αρμοδιότητα δεν έχει στην ελληνικής ευθύνης περιοχή που ανακοινώθηκε».

Σκληρό κυνηγητό ελληνικών και τουρκικών σκαφών στα Ίμια

Όλα αυτά την ώρα που η τραβάει επικίνδυνα το σχοινί στο Αιγαίο. Με στοχευμένη παραγωγή βίντεο από τα Ίμια αλλά και με πραγματικές προκλήσεις κορυφώνει την ένταση μέρα με την ημέρα.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία ενισχύοντας την παρουσία της ελληνικής σημαίας σε όλο το Αιγαίο.

Μπροστά στην κάμερα του ΑΝΤ1 ελληνικά και τουρκικά σκάφη επιδίδονται σε ένα σκληρό κυνηγητό.


Το χρονικό του “άγριου” κυνηγητού

Τετάρτη 15:07. Η κάμερα του ΑΝΤ1 καταγράφει ακόμη μία πρόκληση των Τούρκων στα Ίμια.
Η τουρκική ακταιωρός μπαίνει μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Έχει χαράξει ρότα προς τις ελληνικές βραχονησίδες. Πιο πίσω βρίσκεται ακόμη ένα πλωτό της τουρκικής ακτοφυλακής, που κάνει κράτει στις μηχανές του. Σαν να του φυλάει τα νώτα…


Η εικόνα που κατέγραψε η κάμερα του ΑΝΤ1 είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Η τουρκική ακταιωρός έμεινε για ελάχιστα δευτερόλεπτα ανοικτά των Ιμίων, σε απόσταση περίπου ενάμιση μιλίου μακριά από το σκάφος στο οποίο επέβαινε το συνεργείο του ΑΝΤ1.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση. Ένα σκάφος του Λιμενικού διέσχισε τη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων με μεγάλη ταχύτητα. Οι Τούρκοι λιμενικοί έχουν προλάβει να εξαφανιστούν. Οι Έλληνες φρουροί του Αιγαίου έχουν δώσει ακόμη μία απάντηση στο “ποιος έχει τη νομιμοποίηση να βρίσκεται στην περιοχή”.

Επί ώρες, με το ταχύπλοο σκάφος, το συνεργείο του ΑΝΤ1 “όργωνε” όλη τη θαλάσσια περιοχή από την Καλόλιμνο μέχρι τα Ίμια και ανοικτά της Ψερίμου.

Οι Τούρκοι είχαν δεμένα στα παράλιά τους τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι προκλήσεις, στη θαλάσσια περιοχή επικρατούσε μία ανησυχητική ηρεμία.

Τα ελληνικά σκάφη παρακολουθούσαν συνεχώς τους Τούρκους λιμενικούς. Χρειάστηκε να περάσουν τρεις ώρες μέχρι οι Τούρκοι να ξεκινήσουν τις νέες νευρικές τους απόπειρες. Οι μίνι αναπαραστάσεις του 1996 που προσπαθούν να στήσουν θυμίζουν περισσότερο μία κακογυρισμένη ταινία που, όσο και αν έχουν πάρει “φωτιά” οι τουρκικές μονταζιέρες, δεν πείθουν ούτε και τους ίδιους τους Τούρκους.

Καθημερινή η παρουσία των Τούρκων στις βραχονησίδες, μαζί με τηλεοπτικά συνεργεία που σπεύδουν να βιντεοσκοπήσουν δήθεν ελληνικές παραβιάσεις. Και ενώ πρώτοι έστειλαν πολεμικό πλοίο στην περιοχή, κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι είχε κι εκείνη αντίστοιχη δύναμη στις βραχονησίδες.


Βίτσας στον ΑΝΤ1 για την τουρκική προκλητικότητα: είμαστε έτοιμοι για όλα

«Εμείς λειτουργούμε με βάση τρεις λέξεις: νηφαλιότητα ψυχραιμία, αποφασιστικότητα» είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για την τουρκική προκλητικότητα, λίγα λεπτά μετά την προβολή του βίντεο – ντοκουμέντο του ΑΝΤ1 με κυνηγητό ελληνικών και τουρκικών σκαφών στα Ίμια.

«Εμείς δεν έχουμε λόγο να μπούμε σε σκηνικό τεχνητής έντασης, αλλά ούτε μπορούμε να αδιαφορούμε, εμείς είμαστε έτοιμοι και έχουμε σενάρια για τα πάντα», τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κάλεσετους δημοσιογράφους στο πρωθυπουργικό μέγαρο για να δώσει απαντήσεις για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, με το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων να κυριαρχεί στην ατζέντα, εν μέσω της εικόνας κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο που παρουσιάζουν καθημερινά τα ΜΜΕ στη γειτονική χώρα.

«Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Αν τους φίλους σας τους επιλέγετε, τους γείτονές σας δεν τους επιλέγετε», είπε. Ο Γιλντιρίμ σημείωσε ότι είναι βασικό να περνάς καλά με τον γείτονά σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνεις υποχωρήσεις.

Ψυχραιμία και επαγρύπνηση επικρατεί στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή το σκηνικό έντασης που στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο.

Πηγή:ant1iwo