Απαγορεύει ελληνικές “στρατιωτικές ασκήσεις” στο Αιγαίο η Τουρκία

Η Τουρκία απαγορεύει ελληνικές “στρατιωτικές ασκήσεις” στο Αιγαίο, μετά από αναφορές, όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, για μια πτώση αλεξιπτωτιστών στην Κω.   

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσείν Μουφτούογλου κάλεσε «τη γείτονα Ελλάδα, να αποφεύγει μονομερείς ενέργειες που ανοίγουν δρόμο σε εντάσεις και προκαλούν κλιμάκωση, υπερβαίνοντας το διεθνές δίκαιο. Ενημερώνουμε ότι η χώρα μας, σεβόμενη το πολιτικό και νομικό καθεστώς, δεν θα αποποιηθεί του δικαιώματός της να προβεί σε όλα τα αναγκαία βήματα για το Αιγαίο».

Η πλήρης δήλωση του Μουφτούογλου

«Ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αλεξιπτωτιστές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν άσκηση στην Κω. Η συνθήκη των Παρισίων του 1947, με την οποία η Κως παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, θέτει ως όρο την αποστρατικοποίηση του νησιού, καθώς και την απαγόρευση οποιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης σε αυτό. Επομένως, η άσκηση που πραγματοποιήθηκε πάνω από την Κω είναι μία προφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Υπό αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα να αποφεύγει μονομερείς ενέργειες που ανοίγουν το δρόμο σε εντάσεις και προκαλούν κλιμάκωση, υπερβαίνοντας το διεθνές δίκαιο. Ενημερώνουμε ότι η χώρα μας από εδώ και στο εξής, εφαρμόζοντας τις πολιτικές και νομικές θέσεις μας για το Αιγαίο, δεν θα αποποιηθεί του δικαιώματός της να προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν μπορεί να μας δίνει η Τουρκία 

«Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου, τονίζει σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με σημερινή δήλωση του Εκπροσώπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Όπως σημειώνει ο κ. Ευθυμίου «δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει  απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της».

Και προσθέτει ότι «η Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών».

Τέλος, ο κ. Ευθυμίου, αναφέρει ότι «εξάλλου, η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία  αποτελεί για την Τουρκία “res inter alios acta”».

ant1iwo