Απάντηση ΠτΔ στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου

Επιδίωξη μου η λύση να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες του λαού, απαντά ο ΠτΔ στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. 

Επιδίωξή μου είναι η εξεύρεση μιας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου, η οποία να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού που θα έχει και τον τελικό λόγο σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε γραπτή του δήλωση, με αφορμή την ανακοίνωση πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σχέση με το Κυπριακό,
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι  “η όποια προσπάθεια καλλιέργειας αντιπαράθεσης σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Και διερωτώμαι αν αυτό που πραγματικά επιθυμούν κάποιοι μέσα από τις καθημερινές τους δηλώσεις είναι τον τερματισμό της διαπραγμάτευσης”.

Οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται, προσθέτει, είναι σεβαστές “χωρίς όμως να δικαιολογείται η συστηματική και ατεκμηρίωτη κινδυνολογία που κάποιοι αναπτύσσουν καθημερινά”.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος, η διαπραγμάτευση στο τραπέζι των συνομιλιών γίνεται με την τουρκοκυπριακή πλευρά και σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

“Είναι εντελώς λανθασμένο και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά όταν κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα επιλέγουν να υιοθετούν τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζουν πολύ καλά ότι βρίσκομαι στο Ισραήλ σε μια στρατηγικής σημασίας για τον τόπο μας επίσκεψη, ενώ αναμένεται στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, και παράλληλα τη χρονική περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης” σημειώνει.

Σε σχέση με τα συγκεκριμένα αιτήματα που παρατίθενται στην ανακοίνωση των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, επισημαίνει ότι “η δημόσια παράθεση τους ποσώς εξυπηρετεί το στόχο ικανοποίησης τους. Η Κυβέρνηση εδώ και καιρό, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις,  εργάζεται προς επίτευξη του στόχου της αντιμετώπισης των όποιων εύλογων ανησυχιών”.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό, σημειώνει ο Πρόεδρος, ” κάποιοι καθημερινά να βλέπουν προβλήματα και διαφωνίες στις σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας χωρίς να αντιλαμβάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο εθνικό μας θέμα τέτοιες άστοχες, ακραίες και ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις. Η συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι άριστη και αυτό αποδεικνύεται από τον συνεχή συντονισμό σε όλα τα επίπεδα”.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι όπως κατ’ επανάληψη δήλωσε,  γνωρίζει πολύ καλά τις ανησυχίες και έγνοιες του Κυπριακού Ελληνισμού και επιδίωξή του είναι η εξεύρεση μιας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου η οποία να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού που θα έχει και τον τελικό λόγο σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Νωρίτερα

Το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, η Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για την πλήρη περιφρόνηση του Προέδρου Αναστασιάδη προς το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Επιπρόσθετα, επικρίνουν έντονα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αθέτηση των όσων είχε υποσχεθεί σε ότι αφορά το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ως επίσης και για την πλήρη αποδοχή από μέρους του των τουρκικών όρων επί της διαδικασίας, που όμως αγγίζουν και την ουσία.

Πιο συγκεκριμένα, επικρίνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αποδοχή και εφαρμογή ενός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που καταλήγει στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου 2017, ανεξαρτήτως της όποιας εξέλιξης στη διαπραγμάτευση της πτυχής του εδαφικού ή των άλλων πτυχών που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αυτό το χρονικό διάστημα.

Τα πέντε κόμματα εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη θεμελιώδης υποχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη εξουδετερώνει πλήρως την όποια διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και δίνει τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να οδηγήσει στο τραπέζι της Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017 όλα τα μη συμφωνηθέντα θέματα, όλων των πτυχών.

Με τη νέα αυτή υποχώρηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αθέτησε τόσο τις δικές του δεσμεύσεις που είχαν διατυπωθεί στη διακαναλική συνέντευξη της 23ης Νοεμβρίου όσο και τη διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συζήτηση σε μια διεθνή διάσκεψη μόνο των πτυχών της αποχώρησης του τουρκικού στρατού και της κατάργησης των εγγυήσεων, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης.

Επιπρόσθετα, σε μία προσπάθεια περιορισμού και μετριασμού της ζημιάς που έχει προκληθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά από την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016, το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, η Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κατέθεσαν κοινό αίτημα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητώντας:

Την αποστολή επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία να ζητείται:

(Α) Η πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου 2017.  Η απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από μια τέτοια διάσκεψη θα επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας είναι «εκλιπούσα».

(Β) Η διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην όποια συμφωνία κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεως και Συνθήκης Συμμαχίας.

(Γ) Η ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017 να αφορά μόνο τα ζητήματα της ασφάλειας, της αποχώρησης των στρατευμάτων και της κατάργησης των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας.

Τα πέντε κόμματα καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραμείνει σταθερός στην αρχική του θέση για τη μη διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις  και να διαβεβαιώσει το λαό ότι η συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και η συμφωνία επί ενός κοινού χάρτη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017 και πως αν δεν υπάρξουν τέτοιες συμφωνίες επί του εδαφικού δεν θα προχωρήσει στην εν λόγω Διάσκεψη.

Να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έτσι ώστε να απευθυνθεί πρόσκληση στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να συμμετάσχουν από την πρώτη μέρα της Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017.

Απαιτούν τη σύγκληση συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου πριν από τις 9 Ιανουαρίου 2017, δηλαδή πριν από τη μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενεύη, για ενημέρωση και πραγματική διαβούλευση.

Ζητούν τη μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 9 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη.

Τα προαναφερόμενα κόμματα χαιρετίζουν τη σθεναρή στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης αναφορικά με την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ως επίσης και για τους όρους συμμετοχής της σε μια διεθνή διάσκεψη και καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδιώξει την αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση έτσι ώστε Ελλάδα-Κύπρος μαζί, να πάνε στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, καλά προετοιμασμένες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις ραδιουργίες και επιβουλές της Τουρκίας.

Πηγή:ant1iwo