Γιωρκάτζη: H Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία διενεργήθηκε κούρεμα καταθέσεων

Βρυξέλλες: Οι ευρωπαϊκές Αρχές πρέπει να δώσουν στα κράτη τη διακρατική ευχέρεια να στηρίζουν τις συστημικές τους τράπεζες, αντί να προσφεύγουν σε κούρεμα καταθέσεων, ανέφερε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη

Μιλώντας σε συνέδριο της Βρυξέλλες, σημείωσε ότι οι εποπτικές Αρχές θα πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες εξουσίες έγκαιρης παρέμβασης για την αναδιάρθρωση των τραπεζών με αξιόπιστο τρόπο, έτσι ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο από το να συμβεί.

«Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία», σημείωσε. Τόνισε ότι η Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία διενεργήθηκε κούρεμα καταθέσεων.

«Η πρότασή μου θα ήταν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί στα κράτη-μέλη η διακριτική ευχέρεια να παρέμβουν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις συστημικών τραπεζικών κρίσεων, όπου τα μέτρα εξυγίανσης ενδέχεται να έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πραγματική οικονομία», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η χρήση των δημόσιων πόρων στην αναδιάρθρωση των τραπεζών είναι επίσης ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ιδίως στις περιπτώσεις των συστημικών κρίσεων.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος/24h

Comments

via Facebook

SHARE