ΠτΔ: Ανέφικτη η λύση του Κυπριακού με τα σημερινά δεδομένα

Cyprus' President Nicos Anastasiades addresses the nation with a televised speech from the presidential palace in Nicosia March 25, 2013. Cyprus reached a last-ditch deal with international lenders on a 10 billion euro rescue plan to avoid economic meltdown, agreeing to close down its second-largest bank and inflict heavy losses on big depositors. REUTERS/Petros Karadjias/Pool (CYPRUS - Tags: BUSINESS POLITICS PROFILE)

Οι απαράδεκτες τουρκικές απαιτήσεις και διεκδικήσεις, όπως το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών, προκάλεσαν το έμφραγμα στις συνομιλίες, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της ελληνικής εφημερίδας Real News, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζει ότι η λύση του προβλήματος υπό τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται ανέφικτη:

“Εμείς εξακολουθούμε να έχουμε την καλή διάθεση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε και περιμένουμε την επιστροφή της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να ξεκινήσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση σε θέματα διαφωνίας και διαφορετικής αντίληψης που έχουμε ενώπιον μας”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης θέλει να διατηρήσει την ένταση μέχρι το δημοψήφισμα:

“Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πριν από λίγες μέρες είδαμε τον Τούρκο Πρωθυπουργό να κάνει το σήμα των Γκρίζων Λύκων στο Κοινοβούλιο της χώρας. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία της εθνικιστικής ψήφου στο δημοψήφισμα και πώς αυτό θα επηρεάσει την τουρκική πολιτική σε όλα τα θέματα περιλαμβανομένου και του Κυπριακού”.

Αναφορικά με το ζήτημα της Ασφάλειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη πάγια και ξεκάθαρη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και πλήρους αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Ενώ για την αξίωση παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες, υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά των σχέσεων Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία απαιτεί δικαιώματα που απολαμβάνουν μόνο οι πολίτες των κρατών μελών της ένωσης.

Τέλος, όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Μουσταφά Ακιντζί με την πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Καθλίν Αν Ντόχερτι, χωρίς όμως να γίνουν δηλώσεις.

ant1iwo

Comments

via Facebook