Παραδοχή Ειντε: Ο Ακιντζί είναι αυτός που αποχώρησε από τη συνάντηση

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι η χθεσινή συνάντηση εξελίχθηκε σε κάποια στιγμή σε ένα δύσκολο περιβάλλον, λόγω των συναισθημάτων που υπήρχαν.

Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι και τόσο παράξενο αυτό, γιατί, όπως είπε, όταν συζητάμε για το μέλλον τα πράγματα τείνουν να είναι πολύ πιο εύκολο απ` ό,τι όταν συζητάμε για το παρελθόν και πώς να αντιμετωπίσεις τέτοια ζητήματα.

“Και όπως ο ίδιος ο κ. Ακιντζί είχε δηλώσει πριν από μερικές ώρες, σε εκείνο το σημείο αποφάσισε ότι το σωστό πράγμα να κάνει, ήταν να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και να έρθει πίσω εδώ (στα κατεχόμενα), κάτι που συνάγεται επίσης από τη δική του δήλωση”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση είπε ότι η ατμόσφαιρα γύρω από τις συνομιλίες δεν ήταν η βέλτιστη, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη στιγμή σε αυτή τη φάση που έχει να κάνει με ζητήματα εκτός των ιδίων των συνομιλιών.

Νωρίτερα

Σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια του Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, να κρατήσει ζωντανό το διάλογο, παρά την αιφνίδια, και αδικαιολόγητη, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενέργεια του Μουσταφά Ακιντζί να αποχωρήσει από τη συνάντησή τους.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είχε χθες το απόγευμα, μακρά συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, στα κατεχόμενα, και στις 7 χθες βράδυ βρέθηκε στο προεδρικό μέγαρο.

Το παρασκήνιο είναι οργιώδες, καθώς η στάση του Νορβηγού διπλωμάτη μετά την κίνηση του Μουσταφά Ακιντζί, ενόχλησε την Κυβέρνηση.

Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί, ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ύστερα από συνάντησή του με τον ΓΓ του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη απόψε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι και οι δύο ηγέτες τού είπαν ότι η διαδικασία δεν σταμάτησε.

Ο κ. Έιντε δήλωσε επίσης ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν στοιχεία και στις δύο κοινότητες, που επιθυμούν η διαδικασία να βγει εκτός τροχιάς». Ανέφερε επίσης ότι συζήτησε το θέμα και με τον ΓΓ των ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Πηγή:ant1iwo

Comments

via Facebook