Συνάντηση αυτη την ώρα Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Προεδρικό Μέγαρο

Νέα συνάντηση έχουν αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης.
Οι διαπραγματευτές θα θέσουν στον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί τις κυριες διαφωνίες που υπάρχουν ανά κεφάλαιο και στη συνέχεια θα επιλέξουν πώς θα ανοίξουν τον νέο κύκλο συζήτησης θεμάτων και από τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού.

Η συνάντηση  στην παρουσία του Εσπεν Μπάρθ Εϊντε ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του σε Αθήνα και Άγκυρα, γίνεται εν μέσω των διεργασιών για την προετοιμασία της νέας διάσκεψη για την Κύπρο.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Χαμπέρ Τουρκ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, εξέφρασε την αποψη πως το Κυπριακό μπορεί να λυθεί δηλώνοντας και ρεαλιστής και αισιόδοξος.Ο κ. Έιντε παραδέχθηκε ωστόσο,  ότι η αυξημένη ένταση των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο δυσκολεύει την αποστολή του.

Χωρίς να επιτρέψουμε να επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό, η ένταση πρόσθεσε, θέλουμε να πάμε σε μια πλατφόρμα στην οποία η Τουρκία και η Ελλάδα να μπορέσουν να έχουν συνεργασία. Προκειμένου να πάρουμε ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με θετικό αντίκτυπο στην ανατολική Μεσόγειο.

Για το θέμα των εγγυήσεων, είπε πως πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός κατά την έκφραση του, φτάνει όπως είπε να σκεφτούμε λίγο έξω από τα πλαίσια και να είμαστε δημιουργικοί. Για την κατάθεση των χαρτών, είπε ότι ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή καθώς οι δύο χάρτες είναι αρκετά κοντά ο ένας με τον άλλο.

ην ίδια στιγμή η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον Τουρκικό τύπο, περί επίσκεψης του ΓΓ Αντόνιο Γκουντέρες στην Αγκυρα μεθαύριο Παρασκευή.

Στην Λευκωσία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε χθες το πρωί σύσκεψης με την συμμετοχή τεχνοκρατών για το θέμα της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και για την αξίωση της Τουρκίας για την παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού, δύο ζητήματα που καποιοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Εϊντε επιχειρούν να συνδέσουν.

ant1iwo

Comments

via Facebook