Στο καλό και να μην μας γράφετε – Άθλιοι του “βογκώ”

Αυτή η τελευταία συνεδρία της Βουλής, μου θύμισε την τελευταία μέρα του σχολείου όταν ήμασταν τελειόφοιτοι. Ξέρετε εκείνη την ημέρα που ότι μαλακία κάνεις ο κόσμος σε συγχωρά γιατί λέει «δεν πειράζει, μωρά είναι, αποφοίτηση έχουν». Κάπως έτσι.

Για τους ίδιους λόγους, εμείς οι πολίτες κάπως έτσι αντιμετωπίσαμε την συμπεριφορά αυτών των μωρών. Αυτοί οι μωροί λοιπόν, είπαν τη τελευταία τους μέρα να ξεσαλώσουν. Τι για καραγκιόζηδες ακούσαμε, τι για βλάκες ακούσαμε, τι νομοσχέδια της πλάκας ψήφισαν.

Κάθε μέρα που περνά συνειδητοποιώ μια κουβέντα που μου έλεγαν κάποιοι παλιοί. Ότι οι Κύπριοι είναι λίγο Ευρωπαίοι, λίγο Ανατολίτες, αλλά και λίγο Αφρικανοί (για τα πολιτικά ζητήματα εννοείται). Και μιας και για αρκετό καιρό «τζίεψα» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, νομίζω έφτασε η ώρα τους.

Βρε Άθλιοι…πραγματικά διερωτώμαι. Με τη ψήφο σας ήρθατε και υποστηρίξατε και ψηφίσατε ένα νομοσχέδιο για τους κατόχους αξιογράφων. Πολύ καλά γνωρίζετε, ότι αυτό το νομοσχέδιο με πιθανότητες 99,99% θα κριθεί ως αντισυνταγματικό. Και γιατί; Νομικός δεν είμαι αλλά με μεγάλη ευκολία θα σας πω ότι όταν η τράπεζα παραχωρούσε το δάνειο με εγγύηση τα αξιόγραφα, δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτή την εγγύηση. Συμπεριέλαβε και εγγυητές και άλλες εξασφαλίσεις.

Όταν λοιπόν εσύ Νομοθέτη, ΣΟΦΕ, έρχεσαι ΚΑΤΟΠΙΝ συνομολόγησης αυτής της σύμβασης και αλλάζεις τους ουσιώδεις όρους μιας συμφωνίας που ΗΔΗ υπογράφτηκε, τότε παραβιάζεις το συνταγματικό δικαίωμα του συμβάλλεσθαι ελευθέρως. Για ένα ζήτημα μάλιστα που ΗΔΗ το Ανώτατο Δικαστήριο γνωμάτευσε, σε μια άλλη παρόμοια νομοθετική σας σοφία για τη καθολική μείωση των ενοικίων.

Δεν χρειάζεσαι νομική αντίληψη και γνώση να το σκεφτείς αυτό το πράγμα. Κοινή λογική μόνο χρειάζεσαι. Πολλοί εξ υμών δεν έχετε αυτή τη κοινή λογική. Το γνωρίζω, το αντιλαμβάνομαι και δείχνω τη μέγιστη δυνατή συμπάθεια. Αλλά υπάρχουν μεταξύ σας και άτομα τα οποία διαθέτουν κοινή λογική. Όμως το κάνατε. Το ψηφίσατε.

Την ίδια ώρα, τραγουδήσατε ξανά και με στεντόρεια φωνή και άλλα λαϊκά άσματα. Και ενώ γνωρίζατε ότι μέρος του μνημονίου που ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΑΚΕΛ ΜΕ ΤΟ ΔΗΚΟ μας φέρατε, προέβλεπε για ιδιωτικοποιήσεις, που αποτελούσε ουσιαστικό κομμάτι για πιστοληπτική μας αναβάθμιση της χώρας μας, τώρα που βγήκαμε ΔΗΘΕΝ από το Μνημόνιο, βρήκατε και πάλι την αφορμή να θωρακίσετε, να προστατεύσετε και να διατηρήσετε στις δερμάτινες καρέκλες τους, τους δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους των ημικρατικών οργανισμών. Γιατί; Για να έχετε πρόσβαση σε όλα εκείνα τα γραφεία τους και να κάνετε τα δικά σας παιχνίδια και τα δικά σας ρουσφέτια. Για να τους λέτε ότι «εμείς σας προστατεύσαμε όταν οι άλλοι ήθελαν να σας κλείσουν».

Αφού είσαστε τόσο παλληκαράδες για τους κατόχους αξιογράφων, γιατί δεν αποφασίσατε για κάτι άλλο που θα ήταν και Συνταγματικό. Ότι όσα κέρδη έχει το κράτος από αυτούς τους κατά τα άλλα υπέροχους ημικρατικούς οργανισμούς, θα τα δίνεται στους κουρεμένους ή τους κατόχους αξιογράφων. Ή ότι θα επιμηκυνθούν τα μέτρα λιτότητας για να μαζέψετε χρήματα να τους αποζημιώσετε. Ή ότι δεν θα αγοράζετε νέες λιμουζίνες σε αξιωματούχους μέχρι να τους αποζημιώσετε. Ή ότι θα αποκόψετε από τη χορηγία των κομμάτων μέχρι να τους αποζημιώσετε. Άθλιοι…Αστείοι… μας περάσετε είτε για ηλίθιους είτε για πιθήκους. Ντροπή σας.

Και τώρα… θα βγείτε με τα παντελόνια έξω στους προεκλογικούς δρόμους, να δείξετε πόσο άντρακλες είσαστε και πόσο αγαπάτε τον ταλαιπωρημένο αυτό λαό. Πόσο ευαίσθητοι είσαστε στο κόσμο που έχασε και δεινοπάθησε. Παίξατε την τελευταία παράσταση άθλιων και λαϊκιστών πολιτικών πραματευτών. Γιατί πραματευτές είσαστε και όχι πολιτευτές. Πραματευτές των συνθημάτων και των λαϊκών ασμάτων. Εσείς οι ίδιοι που προκαλέσατε την καταστροφή αυτού του τόπου και μας στείλατε στα Τάρταρα των πιστοληπτικών αξιολογήσεων, εσείς οι ίδιοι που στο μνημόνιο που ΕΣΕΙΣ υπογράψατε έγραφε συνέχεια τη λέξη “Resolution” των τραπεζών, δηλαδή τη διάλυση, ΕΣΕΙΣ τώρα θα έχετε και το θράσος, να βγείτε στους δρόμους και να το παίξετε σοφιστές.

Είθισται, όταν τελειώνει μια πορεία και κάποιοι φεύγουν, να τους λεν «να πάτε στο καλό». Δεν θα σας πω ούτε στο καλό, ούτε το άλλο που σας αρμόζει. Γιατί είστε η Βουλή που δεν είχε το πολιτικό θάρρος και ευθύνη να υποστηρίξει το πρώτο κούρεμα. Από την Δεξιά μέχρι την Αριστερά. Οι μεν με την Ποντιοπιλατική «αποχή», οι δε με την φουστανελλοπολιτική του ΟΧΙ. Και πριν ο λέκτορ λαλήσει 3, κλείσατε μια τράπεζα και πετάξατε στο δρόμο τους καταθέτες της, ενώ ακρωτηριάσατε μιαν άλλη. Είσαστε η Βουλή που δεν τόλμησε να βρει τρόπους μέχρι σήμερα, συνταγματικούς και όχι πορδικούς, να αποδώσετε δικαιοσύνη στους κουρεμένους, σκοτωμένους, διαλυμένους και ταπεινωμένους καταθέτες. Είσαστε η Βουλή που δεν τόλμησε να τα βάλει με την γάγγραινα της δημόσιας υπηρεσίας και να ανεβάσετε τους καλούς και να διώξετε τους άσχετους, διατηρώντας τους όλους τη μονιμότητά τους.

Είσαστε η Βουλή, που δίνατε χρήματα της Λαϊκής Τράπεζας για να «κουντήσετε τη μάππα πάρακάτω». Είσαστε η Βουλή που ενώ είπατε ότι θα καθιερώσετε αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στη διαδικασία εκποιήσεων δεν το πράξατε ενώ διαλαλούσατε ότι το είχατε συμφωνημένο. Είσαστε η Βουλή που καταστρέψατε αυτό το τόπο και δεν έχετε ούτε τη παραμικρή «τσίππα» πάνω σας να πείτε ένα συγνώμη στον Κυπριακό λαό.

Είπα δεν θα σας πω στο καλό, ούτε και το άλλο. Μα δεν αντέχω θα το πω. Να πάτε στα τσακκίδια όλοι σας και ελπίζω αυτός ο λαός που δεινοπάθησε, αυτός ο λαός που ρούφηξε την κρίση, αυτός ο λαός που κουρεύτηκε, που απολύθηκε, που είδε τα εισοδήματα του να εκμηδενίζονται, αυτός ο λαός που ταπεινώθηκε από τα λάθη και τις παραλείψεις σας, αυτός ο λαός… να κάνει σοφότερες επιλογές στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές. Μέχρι σήμερα ψηφίζαμε με όλα τα λανθασμένα κριτήρια. Δεν προωθώ κανένα κόμμα, καμιά ιδεολογική παράταξη, κανένα πολιτικό χρωματισμό.

Είναι αστείο να πιστεύεις όμως ότι κάνοντας τις ίδιες επιλογές, θα περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Για τούτο, όταν εμείς θα πάμε στις κάλπες, οφείλουμε να ψηφίσουμε και να στηρίξουμε όλους αυτούς τους νέους πολιτικούς είτε ηλικιακά είτε πολιτικά, για να αντιληφθείτε όλοι επιτέλους, ότι ο λαός δεν ψήνει κούπες. Ο κάθε ένας από το κόμμα του, ο κάθε ένας από την αγέλη του, ο κάθε ένας από την ιδεολογία του, οφείλει όταν θα αντικρύσει εκείνο το ψηφοδέλτιο, να ψηφίσει αυτούς τους πολιτικούς που μέχρι σήμερα, δεν συνέβαλαν στη καταστροφή αυτού του τόπου. Ακόμα και λανθασμένες επιλογές να κάνουμε, διερωτώμαι…πόσο χειρότερο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα από αυτό που βιώσαμε τα τελευταία 5 χρόνια; Άραγε; Υπάρχουν χειρότερα; Νομίζω πως όχι.

Διογένης

Comments

via Facebook