Οι Αποτυχίες των Παπαδόπουλου – Σιζόπουλου και οι Καρογιάν – Βαρνάβας Αναμένουν

Η μεγαλύτερη ικανότητα στη πολιτική, είναι να μπορείς να αφουγκράζεσαι το λαϊκό αίσθημα του σήμερα και να κατευθύνεις προς τη σωστή κατεύθυνση το λαϊκό αίσθημα του αύριο. Όταν όμως γίνεται λόγος για λαϊκό αίσθημα, δεν εννοώ ποσώς τη μυρωδιά και γαλιφιές των διαφόρων κολάκων και αυλικών ή έστω των μερικών φανατικών οπαδών της κερκίδας.

Αμφότεροι πολιτικοί ηγέτες Παπαδόπουλος και Σιζόπουλος, φαίνεται ότι δεν καταφέρνουν ή και δεν μπορούν να αντιληφθούν τι είναι αυτό που πραγματικά ζητά ο απλός λαός, ο μέσος κεντρώος ψηφοφόρος.

Πολιτικά ατοπήματα

Πριν την εκλογή τους

Αμφότεροι δεν έδειξαν υπομονή και βιάστηκαν να λάβουν το αξίωμα του προέδρου του κόμματός τους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ανταρτοπόλεμο σε έκαστο χαράκωμα. Απέτυχαν να αντιληφθούν ότι κάθε πόλεμος και δη ανταρτοπόλεμος, δημιουργεί έχθρες και αντιπαραθέσεις που δύσκολα ξεχνιούνται και πληγές που ακόμα πιο δύσκολα επουλώνονται. Ο εξαναγκασμός των ψηφοφόρων του κόμματος στις κάλπες σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης και κοινωνικής εξαθλίωσης όπου τα αισθήματα του λαού έναντι των πολιτικών βρίσκονταν στον πυθμένα, προκάλεσε την δυσαρέσκεια πολλών μετριοπαθών ανθρώπων που επιθυμούσαν την ηρεμία παρά την ικανοποίηση των φιλοδοξιών αμφότερων πολιτικών. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να τους ψήφισαν εντούτοις, η δυσαρέσκεια και η απαξίωση θα βγει πολύ σύντομα στην επιφάνεια αφού παρέλαβαν κόμματα και ενδεχομένως να παραδώσουν αποκόμματα.

DIKO pap Garo

Μετεκλογικά

Με την εκλογή και των δύο στο αξίωμα του προέδρου των κομμάτων τους, αντί να φροντίσουν να καλλιεργήσουν κλίμα και αίσθημα συναίνεσης και ομοψυχίας, φρόντισαν να «βάλουν» δίπλα τους, όσους εξ υμών τους έκαναν τεμενάδες στις προεκλογικές τους παραγκωνίζοντας τους «άλλους μισούς». Ο μεν Σιζόπουλος περιθωριοποίησε βασικά τους Ομήρου, Βαρνάβα και Σοφοκλέους, ο δε Παπαδόπουλος τους Καρογιάν, Βότση και Κυριακίδου. Μαζί όμως με αυτούς περιθωριοποιήθηκαν και πάρα πολλοί άλλοι στρατιώτες των κομμάτων και απλός κόσμος οι οποίοι πρόσκειντο προς αυτές τις ομάδες. Όλοι αυτοί αντιπροσωπεύουν την «ήπια» και «μετριοπαθή» κατάσταση των κομμάτων τους.

Αφενός ο Βαρνάβα μόλις ακούστηκε η «τσακριά» ότι θα τον «αποβάλει» ο Σιζόπουλος εμμέσως με την τροποποίηση του καταστατικού, όλοι πήραν τα άρματα προς υπεράσπισή του, ενώ ο Καρογιάν δείχνει μέρα με τη μέρα ότι εδραιώνεται πολύ περισσότερο από τον Παπαδόπουλο. Τόσο Καρογιάν όσο και Βαρνάβας ξεκίνησαν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη πολλών εξ αυτών που δεν τους υποστήριξαν, αντιλαμβανόμενοι το λάθος τους.

Garo - Polit Graf

Συνεπώς τόσο Σιζόπουλος όσο και Παπαδόπουλος, απέτυχαν να συμπεριφερθούν σαν ηγέτες και αποπειράθηκαν να συμπεριφερθούν σαν κομματάρχες, εξοστρακίζοντας με αυτό τον τρόπο πλήθος κόσμου που επιθυμεί ένα μετριοπαθές κέντρο.

Κυπριακό

Αμφότεροι πολιτικοί κρατούν μια έντονη και απορριπτική στάση σε όποια εξέλιξη στο Κυπριακό. Ζουν ακόμα με τα συνθήματα εναντίον του Σχεδίου Αναν και εσφαλμένα θεωρούν ότι μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν τις απορριπτικές τάσεις μεταξύ των πολιτών. Εσφαλμένα θεωρούν ότι μπορούν να προσεγγίσουν τους διαφωνούντες, παραγνωρίζοντας ότι δεν θα μετακινηθούν ψηφοφόροι μόνο λόγω Κυπριακού. Απέτυχαν να αντιληφθούν ότι το 2004 για τους Ελληνοκύπριους το κατεχόμενο μέρος ήταν άγνωστο προς αυτούς. Ότι οι Τ/Κ ήταν άγνωστος κόσμος προς αυτούς και υπήρχε τεράστιος φόβος και δυσπιστία έναντί τους, απορρέουσα τόσο από τα τραγικά γεγονότα της εισβολής, όσο και από την διαχρονική πολιτική του «δεν ξεχνώ» και «όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους».

Είτε λόγω ανθρώπινης καθημερινής επαφής και σχέσης, είτε λόγω εμπορικών σχέσεων, είτε λόγω ηπιότητας στη ρητορική των άλλων κομμάτων, είτε λόγω κόπωσης στις δεκαετίες αναμονής για λύση, σήμερα ο κόσμος «μαλάδκιανε». Βλέπει τα πράγματα πιο σφαιρικά, πιο συγκαταβατικά και συμβιβαστικά. Απέτυχαν να το δουν αυτό και παρέμειναν προσκολλημένοι στους κάποιους απορριπτικούς οπαδούς των, απομακρύνοντας έτσι τον κόσμο που ανήκε στο παραδοσιακό κέντρο, που όμως επιθυμεί μια λύση στο Κυπριακό έστω και συμβιβαστικού χαρακτήρα.

Είναι κατά το ελάχιστο τραγελαφικό να θεωρούν ότι όποιοι ψηφίζουν κέντρο, ασπάζονται αυτές τις ακραίες τοποθετήσεις στο Κυπριακό. Για τους οποίους μετριοπαθείς, μοναδικές διέξοδοι η Αριστερά, η Δεξιά, ή το σπίτι τους.

NAI-SXEDIO-ANAN01-13JUNE2014

Οικονομία

Ιδιαίτερα ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πέραν των πρώτων του βημάτων στη πολιτική που έγιναν κάποια λάθη, πριν την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου του ΔΗΚΟ, παρουσιαζόταν ως φέρελπις πολιτικός. Με σύγχρονες ιδέες στην οικονομία, είτε αυτές έρχονταν σε αντιπαράθεση με το τραπεζικό κατεστημένο, είτε αυτές έρχονταν σε ρήξη με το ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ενώ αλώνιζε τα ΜΜΕ κηρύττοντας εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας, εξαπολύοντας δριμείς επιθέσεις για τους μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ και άλλα δικαιώματά τους, με την εκλογή του ταμπουρώθηκε πίσω από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και μετατράπηκε σε σοσιαλιστικότερο των σοσιαλιστών. Έχω την ταπεινή άποψη ότι εάν ο ίδιος δεν μετείχε σε κάποια εγνωσμένου κύρους ΜΜΕ, τότε πολιτικά θα συνθλιβόταν μέχρι σήμερα.

Από την άλλη ο Μαρίνος Σιζόπουλος συνέχισε την ίδια παλαιολιθική ρητορεία περι οικονομίας από τον προκάτοχό του Γιαννάκη Ομήρου, χωρίς να προσφέρει κάτι το καινούργιο. Φυσικά είναι νωρίς ακόμα να κριθεί αυστηρά για την πολιτική του στο συγκεκριμένο θέμα, αφού ακόμα δεν του δόθηκε επαρκής χρόνος για να βάλει τη σφραγίδα του. Η «κωλοσυρμαδκιά» όμως της πολιτικής του στην οικονομία δεν προμηνύει τεράστιες αλλαγές που θα καταστήσουν την ΕΔΕΚ ευέλικτη και σύγχρονη.

EDEK - Siz Varn

Αμφότεροι πολιτικοί ηγέτες μιλούν ακόμα για «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» ενώ απέτυχαν να αντιληφθούν ότι είμαστε προ των πυλων της εξόδου από το μνημόνιο. Και ενώ θα μπορούσαν να σπαταλήσουν «φαιά ουσία» για βελτίωση κάποιων εκ των υφιστάμενων δυσβάστακτων προνοιών, αναλώνονται σε ρητορείες και ρητορικές και λαϊκά άσματα.

Υπάρχει όμως μια τεράστια μερίδα απλών ανθρώπων που συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια απαλλαγής ή και ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, με αποτέλεσμα να βλέπουν εκτός από το σπίτι τους, ως μοναδική εναλλακτική την Πινδάρου.

Καρογιάν – Βαρνάβας

Ούτε αυτοί είναι αναμάρτητοι, αφού θεωρούν και οι 2 ότι θα παραμείνουν επι των επάλξεων και όταν οι αντίστοιχοι Παπαδόπουλος και Σιζόπουλος αποτύχουν, θα έρθουν σαν ήρωες να αναστηλώσουν τα κόμματά τους. Ξεχνούν και οι 2 ότι ήδη πέρασαν από μια εκλογική μάχη και έχασαν. Ξεχνούν και οι 2 ότι η σύγχρονη ρητορεία των κομμάτων τους δεν τους αντιπροσωπεύει σαν πολιτικούς. Ξεχνούν και οι 2 ότι ακόμα και εάν γίνει αυτό που ενδόμυχα εύχονται θα παραλάβουν συντρίμμια που δύσκολα κτίζονται με ακροατήριο που αυτό που θα μείνει δεν θα τους αντιλαμβάνεται.

Garo-Varn-Ath-Vots

Μοναδική τους εναλλακτική επιλογή είναι να αφουγκραστούν ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που είτε δεν είναι ευχαριστημένοι στο ΑΚΕΛ ή στο ΔΥΣΗ, είτε είναι αποστασιοποιηθέντα στελέχη του κέντρου και να συνασπιστούν. Ένας εξ αυτών να αποπειραθεί κάτι τέτοιο θα αποτύχει. Εάν αμφότεροι όμως συνασπιστούν και εγκαθιδρύσουν μια νέα πλατφόρμα μετριοπαθούς κέντρου, ταπεινά θεωρώ ότι δεν θα απειληθούν τόσο τα πλέον ψαράκια του κέντρου που ήδη μετρούν αντίστροφη μέτρηση, αλλά οι φάλαινες των άκρων. Φυσικά χρειάζεται “αρετήν και τόλμην η ελευθερία”.

Διογένης

Comments

via Facebook