Βοηθάτε αθόρυβα ρε!

Αφενός είναι αξιέπαινο που όλοι οι σύνδεσμοι, φορείς και οργανωμένα σύνολα, επιδίδονται στον εθελοντισμό κάθε φορά που πλησιάζουν γιορτές είτε για να φτιάξουν στολίδια, είτε να συγκεντρώσουν παιγνίδια, χρήματα, είδη ένδυσης ακόμη και τρόφιμα για συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αφετέρου είναι υπερβολικό, να στριμώχνονται μπροστά από τηλεοπτικές κάμερες για να δείξουν το θεάρεστο έργο τους. Ειδικότερα τα κόμματα ενόψει και εκλογών έχουν επιδοθεί σε ένα διαγωνισμό για το ποιος θα κάνει την πιο πρωτότυπη φιλανθρωπική εκδήλωση. Αδιαμφισβήτητο είναι δε, το ότι αυξάνονται και πληθύνονται οι ομάδες ανθρώπων που έχουν ανάγκη για βοήθεια. Είτε ιατρική, είτε βοήθεια σίτισης και άλλως πως.

Παρακολουθώντας χαρούμενους υποψήφιους στους τηλεοπτικούς δέκτες το Σαββατοκύριακο, καλοντυμένους, καλοχτενισμένους και ολόγελους σε κάθε πόλη να προσπαθούν να πείσουν οτι συγκεντρώθηκαν για καλό σκοπό, συγνώμη αλλά μου προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Ακόμη και η πρωτότυπη εκστρατεία κόμματος, για να αποφυλακιστούν άτομα που τελούν υπό κράτηση στις κεντρικές για χρέη και πρόστιμα.

Αντιστρέφω ένα απλό ερώτημα. Σκεφτήκατε να ήσασταν στη θέση όλων αυτών των ανθρώπων; Θα θέλατε να ήσασταν με ιδιαίτερη ευκολία και φωναχτά στο στόμα του καθενός που θέλει να σας βοηθήσει, να βγείτε από μια δύσκολη θέση;

Καλές οι φιλανθρωπίες, η αγάπη για το συνάνθρωπο, οι εκστρατείες για κοινό όφελος, περισσότερο για τα παιδιά.

Μεγαλύτερη όμως αξία και αυθεντική έχουν όταν γίνονται αθόρυβα. Σεμνά και ταπεινά. Χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με σεβασμό σε αυτούς που υποφέρουν, στερούνται κι έχουν ανάγκη.

Μην κρύβεστε πίσω από επικεφαλίδες και ταμπέλες που έχουν απώτερο στόχο. Όσο, κάποιοι εξ’ υμών, τρέχετε να εξασφαλίστε μερικά δευτερόλεπτα προβολής, σε μια μεμονωμένη και προγραμματισμένη εκδήλωση για καλό σκοπό, άλλοι τόσοι εργάζονται ταπεινά, αθόρυβα και αφιερώνουν όχι μεμονωμένα, μα ολόχρονα το χρόνο και το υστέρημα τους για να βοηθήσουν.

Αυτούς να θαυμάζετε, αυτούς να μιμείστε. Και στο τέλος της μέρας αυτό είναι που έχει και αξία.
Βοηθάτε αθόρυβα ρε!

Χάρυβδη

Comments

via Facebook