Ακόμα ένα όνειρο πέθανε στην άσφαλτο – Τι ποινή θα άρμοζε στον οδηγό;

Ποιο δικαστήριο θα μπορούσε να δικάσει ένα τέτοιον άνθρωπο; Ποια ποινή θα ηταν ικανοποιητική για να τιμωρήσεις κάποιον που οδηγούσε με στερημένη άδεια, χωρίς ασφάλεια και υπο την επήρεια οινοπνευματωδών ποτών; Πόσα όνειρα σκοτώθηκαν εφέτος στην άσφαλτο; Πόσες ανθρώπινες ψυχές αποδήμησαν εις κύριον συνεπεία του σύγχρονου όπλου μαζικής καταστροφής, των οχημάτων;

Το να οδηγεί κάποιος με στερημένη άδεια, δεν είναι ανοσιούργημα. Η αποστέρηση της άδειας οδηγού δεν αποκλείει αυτόματα την ικανότητα για οδήγηση. Το να οδηγείς όμως με στερημένη άδεια οδηγού, υπο την επήρεια οινοπνευματωδών ποτών και με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλείς και θανατηφόρο ατύχημα, είναι κάτι που ο ανθρώπινος νους και οι Θεοί της δικαιοσύνης, αδυνατούν να επιδείξουν οποιαδήποτε επιείκεια.

Σίγουρα κανένας άνθρωπος δεν έχει πρόθεση οδηγώντας ένα αμάξι, να σκοτώσει κάποιον συνάνθρωπό του. Και ανεξαρτήτως του δράματος της οικογένειας και των φίλων του αδικοχαμένου Στέφανου, ένα αντίστοιχο μαύρο πέπλο θα σκεπάσει την οικογένεια του οδηγού του πολυτελούς αυτοκινήτου. Όμως, όταν κάποιος, πάρει ένα όπλο, σταθεί σε ένα πεζοδρόμιο και ξεκινήσει να πυροβολεί, τότε αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί μετά να επικαλεστεί το λάθος, την στιγμιαία απροσεξία ή και αμέλεια. Με τον ίδιο τρόπο, όταν κάποιος, κάτω από αυτές τις συνθήκες οδηγεί, δεν χρειάζεται να έχεις μαντικές ικανότητες, να προβλέψεις το μοιραίο.

Γιατί το να είσαι σε θέση να διατηρείς πολυτελές αυτοκίνητο, να βγαίνεις έξω καθημερινή να τα πίνεις και να επιστρέφεις πίσω χαράματα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά αλαζονεία. Αλαζονεία γιατί θεώρησε εαυτόν, ικανό να οδηγήσει. Ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει ένα ταξί, να ζητήσει από κάποιο να το μεταφέρει. Όχι…η υπερβολική αλαζονεία τοποθέτησε τον οδηγό πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου, αλλά ταυτόχρονα και πίσω από το τιμόνι του Θεού, αποφασίζοντας ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν.

Σίγουρα δεν γνωρίζουμε τις πλήρεις λεπτομέρειες του θανατηφόρου δυστυχήματος. Η αστυνομία διερευνά και είναι ίσως κακό να προδικάζουμε ευθύνη. Όμως εφόσον όλα όσα δημοσιεύθηκαν είναι αληθή… αυτά είναι δυστυχώς τα συμπεράσματα τα οποία εξάγονται.

Η θεά Μοίρα έντυσε στα μαύρα την κοινωνία στην οποία αυτός ο νέος άνθρωπος αναγιώθηκε. Γεμάτος όνειρα, ελπίδες, προσδοκίες για το αύριο. Δυστυχώς δεν θα είναι ο τελευταίος που αφήνει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο. Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το αυτοκίνητο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα υπερσύγχρονο όπλο, που με περισσή επιμέλεια θα πρέπει να χειριζόμαστε, δεν θα είναι ο τελευταίος… Μέχρι να αντιληφθούμε ότι η μαγκιά πίσω από το τιμόνι δεν ελλοχεύει κινδύνους μόνο για τον ίδιο τον οδηγό, αλλά και σε ανυποψίαστους και άμοιρους ευθυνών άλλους οδηγούς.

Δεν είναι μαγκιά να οδηγήσεις μεθυσμένος και με στερημένη άδεια. Εγκληματική συμπεριφορά είναι. Μα οποιαδήποτε ποινή και εάν επιβληθεί…η ψυχή ενός νέου ανθρώπου χάθηκε… τα όνειρα έσβησαν… το μέλλον πάγωσε… και το θανατηφόρο πέπλο του μολώχ της ασφάλτου απλώθηκε για ακόμα μια φορά στους δρόμους της Λεμεσού.

Σπάρτακος

Comments

via Facebook