Εμένα μου παίρνουν το σπίτι… Εσένα σου δίνουν αύξηση…

Βάζω τα πόδια μου στα παπούτσια ενός μακροχρόνια ανέργου με δύο παιδιά, δάνειο, σπίτι και υποχρεώσεις.

Και διαβάζω την είδηση οτι το 2016 θα πάρουν αυξήσεις οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Μια πίκρα με κυριεύει, αφού οι επιστολές στο περίοπτο εκείνο σημείο της κουζίνας σχηματίζουν βουνό.

Επιστολές με περιεχόμενο καθόλου ευχάριστο. Οι περισσότερες εκείνες που έπαψα πια να ανοίγω επειδή είναι από τις καταστάσεις των τραπεζών, στολισμένες με επιτόκια, τόκους υπερημερίας, πέναλτι, καθυστερημένα ποσά δόσεων και αυστηρές προειδοποιήσεις.

Είναι και εκείνη η τελευταία προειδοποίηση πως μέχρι τέλος του χρόνου πρέπει να αποπληρώσω μερικές χιλιάδες ευρώ αλλιώς θα κινηθούν νομικές διαδικασίες σε βάρος μου. Ξέρω την ιστορία. Και το αποτέλεσμα που εκτός από θαύμα δεν ανατρέπεται. Μου παίρνουν το σπίτι.

Είναι και οι λογαριασμοί του μήνα και δε συμμαζεύεται. Αποχετευτικά, νερό, τηλέφωνο, ρεύμα, σκύβαλα, φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας. Είναι ασφάλειες οικογενειακές και των οχημάτων του σπιτιού, ιδιαίτερα μαθήματα των παιδιών.

Και κάπου εκεί στο πάνω μέρος η λίστα με τα ψώνια. Μην ξεχάσω και τα δεκάδες προσκλητήρια συγγενών και φίλων που σε καλούν να μοιραστείς τη χαρά τους. Και το βουνό προσλαμβάνει διαστάσεις ρεκόρ.
Το άγχος αναπόφευκτο, η μιζέρια επακόλουθη, αλλά το βλέμμα γεμάτο παράπονο στη συγκεκριμένη είδηση.

Στις αυξήσεις που θα λάβουν οι Δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν λέω άδικα. Είναι οι γνώσεις, ο κόπος, οι προσπάθειες ανέλιξης, οι προσδοκίες των ανθρώπων εκείνων. Αν όχι όλοι, οι πλείστοι τις αξίζουν τις αυξησούλες τους. Όμως να λέμε και την αλήθεια πάλι έρμαιο προεκλογικών παιγνίων οι κρατικοί υπάλληλοι. Συνταγή δοκιμασμένη. Η μεγαλύτερη πίτα εκλογέων, προέρχεται από το Δημόσιο τομέα. Οπότε είναι οι πρώτοι που εξασφαλίζουν υποσχέσεις.

Κι επανέρχομαι στην ατελείωτη θλίψη μου… Εμένα μου παίρνουν το σπίτι, εσένα σου δίνουν αύξηση. Εμένα με αφήνουν στο δρόμο, εσένα σου ενισχύουν τις απολαβές. Δε φταις εσύ. Αλλά  ούτε κι εγώ που μου πήραν την αξιοπρέπεια…

Χάρυβδη

Comments

via Facebook