Τράπεζα «άλλων» κυπρίων και μισθολογικών υπερ-προνομίων

Οι τραπεζικοί υπάλληλοι επηρεάστηκαν ίσως λιγότερο από όλους τους άλλους και η κρίση ίσως να μην τους άγγιξε τόσο, όσο όλο τον υπόλοιπο υπαλληλικό κόσμο.

Οι τραπεζικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι -έχουμε πει ουκ ολίγες φορές- ότι λόγω συστήματος, έχουν καταστεί βασιλικότεροι του βασιλέως.

Κάθε κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει ψήφους, έταζε στην σίγουρη δεξαμενή των δημοσίων, αλλά και των τραπεζικών και ακολούθως αλίευε.

Δεν θα κατηγορήσω κάποιους, επειδή κάποιοι άλλοι τους έκαναν υπέρ προνομιούχους, την ώρα μάλιστα που πολλοί συμπατριώτες μας, ζουν από τα κοινωνικά παντοπωλεία.

Δεν μπορώ, όμως, να κλείσω τα μάτια, ούτε να μην ακούσω και τις αντιδράσεις, εντός της Τράπεζας Κύπρου, που έχει προκαλέσει η απόφαση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να προχωρήσει σε παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων σε μερίδα του προσωπικού.

Η τράπεζα, με την ενέργεια αυτή, «έσπασε» στην ουσία το μορατόριουμ, για μισθολογικές αυξήσεις, που ισχύει στον τραπεζικό, δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.

Η δικαιολογία, που έδωσε η τράπεζα για την αδικαιολόγητη απόφασή της, μετά και τις αντιδράσεις που προέκυψαν από μερίδα του προσωπικού, ήταν άκουσον – άκουσον: «Oι αυξήσεις ύψους 0,5% επί του μισθολογίου, οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου 2015, δόθηκαν προς αποκατάσταση αδικιών προς υπαλλήλους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν αυξημένες ευθύνες και καθήκοντα, χωρίς ωστόσο να επωφεληθούν των ανάλογων αυξήσεων».

Μια δεύτερη παράμετρος, ήταν για να αποκοπεί η φυγή στελεχών προς ανταγωνιστικές τράπεζες, λόγω καλύτερων όρων εργασίας.

Η ΕΤΥΚ, αντιδρώντας στην κίνηση αυτή της Τράπεζας Κύπρου, με επιστολή της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει ένσταση στην προσπάθεια αποκατάστασης αδικιών», νοουμένου ότι θα υπάρχει ισονομία και θα χρησιμοποιηθούν αξιοκρατικά, μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια!!!

Δηλαδή, το μορατόριουμ πάει περίπατο, οι αυξήσεις αυξήσεις και όποιου του αρέσει.

Ευτυχώς, εξ όσων γνωρίζουμε, μάλλον δεν προβλέπεται και…bonus.

Κρατίνος

Comments

via Facebook