Πόσο ”μάγκας” είναι ο Τσίπρας;

Η πρόθεση της Ελλάδας, όπως την ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, να προχωρήσει στον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, εκεί όπου δεν απαιτείται η συνεννόηση με τρίτες χώρες, είναι πιο σημαντική, ακόμα και από την διακήρυξη της Λευκωσίας, που επισφράγισε την Τριμερή διάσκεψη.

Αν εννοεί αυτό που λέγει ο Έλληνας Πρωθυπουργός και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητούμε, τότε πρέπει ν’ απαντήσει και σε μια σειρά προβλημάτων που προκύπτουν και έχουν να κάνουν πρωτίστως με την ασφάλεια της χώρας και κατ’ επέκταση και την ασφάλεια της Κύπρου.

Ο καθορισμός της Ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι τόσο εύκολος, όπως αυτός της Κύπρου, ο οποίος, έγινε με απόλυτα επιτυχή τρόπο και όπως θυμόμαστε όλοι, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες.

Η Ελλάδα, εδώ και χρόνια έχει παραιτηθεί από το δικαίωμά της  των θαλασσίων και εναερίων συνόρων των 12 μιλίων, λόγω των διαφωνιών με την Τουρκία για το θέμα του Καστελόριζου και τις παράλογες αιτιάσεις που προβάλλει η Άγκυρα, μαζί βεβαίως, με τις κατά καιρούς απειλές της.

Αυτό που πρέπει να γίνει, λοιπόν, είναι ο κύριος Τσίπρας αυτά που λέγει να τα στηρίξει, τουλάχιστον με κάποιο πλάνο, σε συνεργασία με την Κύπρο.

Η Λευκωσία ξέρει και μπορεί να υποδείξει στην Αθήνα, ποιος είναι ο σωστός και με τους λιγότερους κινδύνους δρόμος.

Αρκεί η Αθήνα να έχει το θάρρος, που δεν είχε τον Αύγουστο του 1976, όταν οι Τούρκοι έβγαλαν σεργιάνι στο Αιγαίο το ερευνητικό πλοίο ”Χόρα’’ και τον Μάρτη του 1987, όταν έπραξαν το ίδιο, μετονομάζοντας το συγκεκριμένο πλοίο σε ”Σεισμίκ’’, προκαλώντας τον τερματισμό κάθε νόμιμης ενέργειας της Ελλάδος στις έρευνες υδρογονανθράκων.

Κρατίνος

Comments

via Facebook